Bioaktivní peptidy v mléce různých druhů zvířat
18. 5. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Bioaktivní peptidy z mléka se těší velkému zájmu vzhledem k jejich různorodosti, potenciálním zdravotním účinkům a možnostem aplikace. Podílejí se na nejrůznějších fyziologických aktivitách jako vazba kovů, tvorba opioidů, inhibitorů ACE, imunomodulátorů, dále antibakteriální a antioxidační působení . Prvními z řady peptidů, u nichž byly zjištěny významné fyziologické funkce byly fosfopeptidy z kaseinových hydrolyzátů.
Literární studie zpracovaná v Národním výzkumném centru v Káhiře (Egypt) se zaměřila na izolaci peptidů s různými bioaktivním účinkem z bílkovinných izolátů z mléka různých druhů přežvýkavců: buvol, velbloud, koza, ovce, kůň, jak. Uvádějí se vlastnosti jednotlivých látek, které byly získány z hydrolyzátů a z fermentovaných mléčných produktů pomocí různých enzymů.
Informace o postupech izolace bioaktivních peptidů a o jejich vlastnostech východiskem pro další studie.
Food Reviews Int., 29, 2013, č. 1, s. 1-23
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 18. 5. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 12:42
