Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zemědělství úspěšně zahájilo nový ročník Farmářských slavností

20. 5. 2013 | MZe ČR

 Přes dva tisíce lidí dorazily v sobotu 18. 5. na rodinnou farmu Sýsových ve středočeských Novotinkách. Zájemce o farmaření a zdravý životní styl neodradilo ani zpočátku nevlídné deštivé počasí.

Slavnosti za pořadatele – Ministerstvo zemědělství - zahájil první náměstek Vilém Žák spolu s předsedou Asociace soukromého zemědělství Josefem Stehlíkem a majitelem farmy, kde se akce konala, Petrem Sýsem. Farmářské slavnosti si berou za cíl ukázat veřejnosti život českých zemědělců. Lidé se tak až do konce roku budou moci podívat na dalších pět farem.

U Sýsových byl největší zájem o chov koní a skotu. Pánská část návštěvníků pak obdivovala nejmodernější zemědělskou techniku.

Asi největší zážitek si ale z akce odnesly děti. Pro ty byla připravena řada soutěží, ve kterých se zábavnou formou učily, jak rozeznávat zdravé potraviny, ale také se seznámily s historií českého a moravského zemědělství. Celkem 620 z nich si odneslo domů zajímavé ceny.

Letošní farmářské slavnosti mají jednu novinku. Na každé z šesti představovaných farem bude vysazena lípa Antonína Švehly - statkáře,významného politika a někdejšího předsedy Agrární komory. Tu první v Novotinkách zasadili zástupci Ministerstva zemědělství a Asociace soukromého zemědělství.

Na příští slavnost se veřejnost může těšit 22. 6. 2013 ve Vysoké Libyni (Plzeňský kraj).    

Vše o Farmářských slavnostech najdete na webu www.farmarskeslavnosti.eagri.cz. Tiskové oddělení MZe


Zdroj: MZe ČR, 20. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:19