Agris.cz - agrární portál

Proč pšenice fialoví?

22. 5. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Místo zelené barvy vykazovaly v posledních týdnech některé porosty pšenice barvu fialovou. Postiženy byly především starší listy a listové špičky. Podobně vypadaly vyzimované porosty pšenice v minulém roce, kdy však byly poškozeny i kořeny.

Příčinou fialového zbarvení jsou dlouho trvající, silné, chladné východní větry a sluneční svit, které stimulují rostliny k tvorbě tmavých pigmentů – antokyanů. Ty zbarvují především plody (ostružiny, červené hrozny révy vinné) a květy. Mnoho mladých rostlin je vytváří ve starších listech za chladu a vysoké intenzity světelného záření. Antokyany absorbují především krátkovlnné záření a chrání ještě citlivá listová pletiva před poškozením buněk. Pokud se při rostoucí teplotě a příjmu živin vytváří opět větší množství chlorofylu, pigment se odbourává.

Fialové zbarvení lze v chladných obdobích s vysokou intenzitou slunečního záření pravidelně pozorovat v pšenici a především v kukuřici. Vzhledem k tomu, že tyto pigmenty se tvoří jen v živých buňkách, nejsou žádným signálem poškození. Tento jev je často zaměňován za nedostatek fosforu, protože v obou případech se nejprve zbarvují starší listy.

Top Agrar, 2013, č. 5, s. 48 http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 22. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 15:47