Agris.cz - agrární portál

Přes vysoký počet včelařů se jich včelařením v ČR živí asi jen 30

23. 5. 2013 | ČTK

V Česku je sice přes 46.000 včelařů, což je v přepočtu na obyvatele nejvíce v Evropě, chovem včel se zde uživí zhruba jen tři desítky z nich. Včelařů, kteří se chovu včel věnují na plný úvazek, navíc v posledních letech ubývá. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Cechu profesionálních včelařů.

"Hlavní problém je, že farmy v dnešní době nevznikají, ale zanikají," řekl novinářům výkonný ředitel cechu Petr Táborský. Důvodem je podle něj špatná zemědělské politiky státu. V době, kdy cech vznikal, hlásila se do něj zhruba stovka aktivních či začínajících včelařů. V současné době cech registruje 35 farem. "Z těch 35 farem je asi tak deset, které můžeme označit jako zemědělské podniky na úrovni. Na prstech jedné ruky můžeme spočítat ty, které můžeme zařadit do plně prosperujících a rostoucích farem," podotkl.    

Podle odhadu včelařů si vybudování profesionální včelí farmy vyžádá do začátku minimálně pět milionů korun. Na dotace včelařům jdou ročně sice miliony korun, jejich výše však nezávisí na počtu včelstev daného včelaře, tvrdí Táborský. "U nás dostane úplně stejnou výši dotace včelař, který má troje včelstva, stejně jako farma se 600 včelstvy," řekl. Na dotace z Programu rozvoje venkova se pak včelařům podařilo dosáhnout až v závěru aktuálního programového období, kdy v programu již nezbývají téměř žádné peníze.    

Podle Miloslava Peroutky z Českého svazu včelařů, jehož členem je i Cech profesionálních včelařů, však nejsou tvrzení cechu pravdivá. Národní dotace včelařům ve výši několika desítek milionů korun ročně jsou přímo úměrné počtu včelstev daného chovatele. Evropské dotace pak zohledňují výši investice konkrétního včelaře, což hraje ve prospěch spíše větších včelařů.    

Čeští včelaři prodají naprostou většinu své roční produkce přímo svým zákazníkům. Kromě legislativy zvýhodňující menší chovatele má podle cechu na tomto faktu svůj podíl také dobrá pověst medu přímo od spotřebitele. Přímý prodej spolu s prodeji pančovaných medů v obchodní síti prý sráží prodejní ceny medu. "My máme nejnižší cenu medu v celé Evropě," poznamenal Táborský.    

Podle Peroutky je však skutečnost, že čeští včelaři dokážou prodat většinu svého medu přímo zákazníkům a nemusí se o své marže dělit s obchodníky, pozitivní a v souladu s trendem co nejkratší cesty potraviny k zákazníkovi. Výrazně vyšší podíl profesionálních včelařů na celkové produkci medu v Řecku či Španělsku než v ČR je dán příznivějšími přírodními podmínkami, tradicí, ale také aktuální ekonomickou situací. Česko by se prý mělo srovnávat spíše se sousedním Německem, kde jsou podmínky pro chov včel podobné a podíl profesionálních včelařů na produkci také velmi malý.    


Zdroj: ČTK, 23. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 04:21