Agris.cz - agrární portál

Chraňte se před superbakteriemi, nejezte maso zvířat dopovaných antibiotiky

25. 5. 2013 | pro-bio.cz

Superbakterie, na které nezabírají antibiotika, straší nejen Ameriku. Mohou se dostat i k vám. Jak? S jídlem. Konkrétně s masem zvířat, která byla za svého života „dopována“ antibiotiky. Na hrozbu poukazuje analýza Environmental Working Group, podle které je za velkou louží infikováno přes 80% krůtího masa, 69 % vepřových kotlet a více než polovina syrového mletého hovězího masa.

Nadužívání antibiotik v živočišné výrobě však není jen americkou specialitou. Do svědomí by si měli sáhnout i evropští, potažmo čeští velkovýrobci. Právě ve velkochovech, kde mají zvířata minimální životní prostor, jsou hrozby vzájemné nákazy nemocemi vyšší a používání antibiotik proto častější. S ním jde v ruku v ruce riziko výskytu „superbakterií“.  Podle naturalsociety.com se postupně odolné bakterie žijící ve zvířatech dostanou do lidí, tak jako se to již stalo v případě zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus (MRSA) ST398).

Jak se superbakteriím vyhnout?

Kolikatery antibiotika kráva či vepř za svůj život měly, v supermarketu nad chladicím boxem nezjistíte. Ovšem koupit maso, do jehož výrobního řetězce antibiotika nevstupují*, lze. Maso z chovů v režimu ekologického zemědělství naleznete prodejně snadno. Je označeno logem pro biopotraviny. Nemáte-li důvěru v řetězce, obraťte se na ekojatka, kterých ve v ČR hned několik. Kromě porážky maso obvykle i distribuují.

„Produkce masa v ekologickém zemědělství splňuje přísná pravidla. Nejen, že se ,preventivně´ nepoužívají antibiotika, ale dbá se i na obecně zdravé prostředí pro zvířata. Jedním z podstatných faktorů je dostatek prostoru, volné výběhy, kam mají zvířata přístup. Na rozdíl od méně šťastných kusů zařazených ve velkokapacitních chovech vidí denně sluneční svit,“ říká k welfare Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Dokonce i sama porážka zvířat je šetrnější, takže se do těla zvířete nevyplavují stresové hormony.

Příznivější podmínky v ekologických chovech se navíc pozitivně projevují také na kvalitě masa. Potvrzují to jak výživová tak chuťová srovnání. Zkrátka, biomasa vám stačí méně, abyste se nasytili, a ještě si lépe pochutnáte. Je tedy důvod dál biomaso míjet a čekat, kdy se stanete hostitelem nezničitelných bakterií?

*v případě nemoci zvířete mohou být léčiva použita, ale zvíře poté prochází karanténou, než může být znovu do chovu zařazeno. Dvojnásobné jsou v EZ i časové lhůty mezi použitím léčiv a porážkou. Pro léčbu zvířat se v EZ požívají například také homeopatika.


Zdroj: pro-bio.cz, 25. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:07