Agris.cz - agrární portál

Stanovisko Českého svazu pivovarů a sladoven k zveřejněnému článku v časopisu dTest „Mykotoxiny v pivu“

27. 5. 2013 | Agris

ČSPS má k dispozici výsledky kontrolních rozborů vzorků některých piv, které byly součástí dTestu. Tyto výsledky se diametrálně liší a jsou několikrát nižší než hodnoty uváděné časopisem dTest. Proto se důrazně ohrazujeme proti článku publikovaném časopisem dTest  a mylným interpretacím, které se v souvislosti s tím objevují v dalších médiích. Například česká piva v žádném případě nemohou obsahovat plísně a další zaváděcí informací je, že přítomnost mykotoxinu DON způsobuje přepěňovaní piva (gushing).

Pivo je jeden z nejzdravějších nápojů na trhu. Je vyráběno z přírodních surovin, které samozřejmě jako každá zemědělská komodita určená k dalšímu zpracování v potravinářství, může obsahovat limitovaná množství metabolitů plísní, takzvaných mykotoxinů. Pro tyto látky jsou stanoveny závazné hygienické limity. Pivovarsko-sladařské odvětví věnuje maximální péči výběru kvalitních a bezpečných surovin. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) od roku 2008 pravidelně monitoruje obsah mykotoxinů  ve sklizních sladovnického ječmene a opakovaně potvrzuje, že předepsané limity nejsou zdaleka překračovány. Výstupem těchto měření je tzv. Mykotoxinová mapa České republiky, podle které se za pětiletou dobu měření blížily pouze tři vzorky ke stanovenému limitu, který je pro obilniny (sladovnický ječmen) 1250 mikrogramů deoxynivalenolu (DON) na kilogram. Všechny ostatní vzorky se k limitu nepřiblížily, nebo byly pod hranicí detekce. Ve výrobním řetězci ječmen – slad – pivo k nárůstu obsahu mykotoxinů nedochází, což potvrzuje řada odborných studií.

V roce 2012 byla sklizeň ječmene absolutně neproblematická, naopak v ní bylo naměřeno nejmenší množství mykotoxinů za poslední tři roky,“ říká Ing. Richard Paulů, generální ředitel Sladoven Soufflet ČR, a.s.

Akreditovaná laboratoř VÚPS provádí pravidelné kontroly mykotoxinů v českých pivech. „Zaráží nás tedy, že výsledky prezentované v časopisu dTest neodpovídají měření naši akreditované laboratoře. Zároveň dTest neuvádí metodiku a způsob provedení testu, což neodpovídá běžné praxi,“ říká RNDr. Karel Kosař, CSc. ředitel VÚPS. „U piva navíc nejsou legislativně stanoveny žádné limity na obsah mykotoxinů, v rámci potravinového koše se totiž jedná o jednu z nejzdravějších potravin,“ dodává Karel Kosař.

Je nutné si uvědomit, že veškeré běžně konzumované potraviny vyrobené z obilnin (pečivo, chleba, sušenky, snídaňové cereálie) mohou mykotoxiny přirozeně obsahovat. Doporučený limit

EU je 1 mikrogram na 1 kilogram váhy konzumenta. Pro jeden kilogram pečiva je stanoven limit 500 mikrogramů mykotoxinu (DON). Například 200 g snídaňových cereálií může obsahovat až 100 mikrogramů tohoto mykotoxinu.

Kontakt:

Ing. Martina Ferencová

Vedoucí sekretariátu

Tel: 224 910 641

Email: martina.ferencova@cspas.cz                                   

Michaela Bartošová,                                                                  

Fleishman Hillard,                                                                    

Tel. 739 570 960,                                                                      

Email: bartosova@fleishman.com                                           

 

                                       

 


Zdroj: Agris, 27. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:47