Agris.cz - agrární portál

Počet varování před závadnými potravinami v EU mírně poklesl

11. 6. 2013 | ČTK

Počet varování před závadnými potravinami, jež se dovážejí do Evropské unie či se kterými obchodují její členské státy, loni mírně poklesl. Téměř polovina upozornění se týkala zboží představujícího riziko pro spotřebitele. Nejvíce závadných potravin pochází z Číny. Vyplývá to z dnešní výroční zprávy o evropském systému včasné výměny informací pro potraviny a krmiva (RASFF), kterou unie zveřejnila v Bruselu. Problémy mělo i několik výrobků z ČR.     

V roce 2012 RASFF obdržel téměř 9000 oznámení, což v porovnání s rokem 2011 představuje pokles o skoro čtyři procenta. Varovných oznámení o vážných rizicích zjištěných ve výrobcích na trhu bylo přes 500, což v porovnání s rokem 2011 znamená 14procentní pokles.     

Přes 500 podezřelých výrobků pocházelo z Číny, přes 300 z Indie nebo Turecka a přes stovku ze sedmi zemí včetně USA, Španělska, Thajska, Polska nebo Německa. Problémy byly zaznamenány i u osmi výrobků z Česka, které si ale v porovnání s předchozími lety polepšilo - v letech 2010 a 2011 jich bylo nejméně 20.     

Elektronický systém RASFF, který byl spuštěn před více než 30 lety, usnadňuje přeshraniční výměnu informací mezi orgány členských států odpovědnými za bezpečnost potravin. Jakmile je odhalen závadný výrobek, systém o tom informuje zemi, kde byl vyroben, aby mohla provést nápravná opatření a předešla opětovnému výskytu problému.     

Po nedávných skandálech kolem přimíchaného koňského masa do masných výrobků v Evropě a jedovatého metanolu v českých lihovinách se Evropská komise rozhodla rozšířit systém včasné výstrahy i na možné podvody s potravinami.     

České úřady loni plně využily systém RASFF, aby urychleně informovaly své partnery v EU a předaly jim aktuální informace o vyšetřování a přijatých opatřeních, připomněla dnes EU ve svém prohlášení.


Zdroj: ČTK, 11. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 13:18