Agris.cz - agrární portál

Zdraží nám pivo? Povodně zničily chmelnice za 90 milionů

11. 6. 2013 | Mediafax

Povodeň, která způsobila letos škody v řádech miliard korun, si vybrala svou daň také na nejdůležitější surovině potřebné k výrobě piva, a to chmelu. Škody jsou obrovské a my je odhadujeme na 90 milionů korun, uvedl v pondělí tajemník Svazu pěstitelů chmele Michal Kovařík.

"Velká voda zničila porosty na ploše asi 530 hektarů, což je více než deset procent ze všech chmelnic v České republice,“ doplnil Kovařík. V České republice je zhruba 4339 hektarů chmelnic.

Záplavy nejvíce poškodily chmelnice v úštěcké chmelařské oblasti. "Zde bylo zatopeno přibližně 200 hektarů, z toho 140 hektarů s totální škodou a na šedesáti hektarech lze škodu odhadovat v průměru z padesáti procent," popsal Kovařík.

V žatecké chmelařské oblasti v okolí Ohře voda poničila 180 hektarů chmelnic, z toho zhruba 72 hektarů zničila zcela. Dalších 150 hektarů zaplavila voda na Rakovnicku.

Zcela zničená byla úroda na ploše 212 hektarů a na 318 hektarech v rozsahu pět až osmdesát procent. "Evidujeme chmelnice, které byly zaplaveny až do tří čtvrtin konstrukce, tedy nad úroveň vegetačních vrcholů rostoucích rostlin, a tyto porosty budou s nejvyšší pravděpodobností zcela poškozeny. Někteří pěstitelé mají zaplavenu veškerou produkční plochu. Navíc se současnou předpovědí a srážkami může být škoda daleko vyšší", doplnil Kovařík. Pěstitelé musí investovat do výsadby nových ploch chmele, do konstrukcí i do technologie.


Zdroj: Mediafax, 11. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:14