Agris.cz - agrární portál

Včelaři na Vysočině přišli kvůli chladnému jaru o první med

12. 6. 2013 | ČTK

Včelaři na Vysočině přišli kvůli chladnému a deštivému jaru o květový med. Z prvního vytáčení neměli skoro žádný. Někteří uvedli, že tak špatný rozjezd sezony neměli už dlouho. Urodit se ještě může tmavý lesní med, který se vytáčí v červenci. I tak bude nejspíš letošní produkce medu v kraji nízká, což by se mohlo projevit zvýšením jeho prodejní ceny. Včelaři, které dnes oslovila ČTK, zatím nechtěli možnou výši zdražení odhadovat.     

Podle Jiřího Urbana z včelařské farmy ve Světlé nad Sázavou už narostly výkupní ceny medu. "Prodej ze dvora půjde taky nahoru, ale o kolik, to si netroufám říci," uvedl. Jiří Zavřel, který včelaří na u Nového Města na Moravě, ale mimořádné zdražování nečeká, protože podle něj jsou včelaři dost konzervativní. Při prodeji ze dvora se cena za kilogram v tomto regionu zatím pohybovala asi do 120 Kč.     

Uplynulá dlouhá zima podle majitelů včelínů dobře zazimovaným včelstvům moc neuškodila. "Dokonce na jaře byl i dobrý start. Ale pak to jaro bylo špatné, studené a deštivé," uvedl Urban. V době, kdy všechno nejvíc kvetlo, včely nemohly létat. Pokud nynější výpadek nenahradí lesní med, bude to, co se týče medu, nejhorší rok, co pamatuje.    

 Med se vytáčí dvakrát třikrát do roka, včelaři v kraji mívají nejvíc květového medu. "První vytáčení je z ovocných stromů, pampelišek, řepky,..., tam med letos není téměř žádný. Teď kvetou maliny, doufejme, že se to zlepší," uvedl Luboš Nosek z včelí farmy v Kostelní Myslové na Jihlavsku. Na lesní med podle něj dojde přibližně v polovině července.       

Včelaři na Vysočině měli podle statistik Českého svazu včelařů dost slabou produkci už loni. Získali 653.600 kilogramů medu, skoro o polovinu méně než o rok dříve. V roce 2010 vyprodukovala včelstva na Vysočině 922.000 kilogramů medu.

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:45