Agris.cz - agrární portál

Sněmovna asi schválí sloučení některých zemědělských úřadů

12. 6. 2013 | ČTK

Sněmovna odeslala do závěrečného čtení novelu zákona, podle níž se má Státní rostlinolékařská správa (SRS) od ledna 2014 stát součástí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Sloučení by mělo přinést úsporu až čtvrt miliardy korun. Zemědělský výbor doporučil novelu zákona schválit. O návrhu by měli poslanci rozhodnout ještě na své současné schůzi.     

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) dnes poslancům řekl, že si od změny slibuje mimo jiné účinnější chod státní správy, lepší řiditelnost úřadu, snížení byrokratické zátěže i úspory v rozpočtu. Roční rozpočet výsledné instituce by měl podle návrhu být v roce 2015 takřka o třetinu nižší, než obou úřadů dohromady v roce 2010 před slučováním.     

Kromě úspor v řádu stovek milionů korun chce ministerstvo transformací ulevit také zemědělcům od přebujelých kontrol. Po transformaci by měla stačit jedna kontrola, která se zaměří na všechny záležitosti i v případech, kdy dosud kontrolovaly farmáře obě organizace.     

Státní rostlinolékařská správa, která sídlí v Praze, chrání území Česka před zavlečením škodlivých rostlin, sleduje výskyt škůdců a chorob rostlin. Vede také evidenci chemikálií a mechanizace určených k ochraně rostlin.     

ÚKZÚZ je správní úřad s centrálou v Brně a regionálními pracovišti. Jeho činnost stanovují předpisy Evropských společenství a zvláštní zákony, například zákon o vinohradnictví a vinařství, o krmivech, o oběhu osiva a sadby, o ochraně chmele a o hnojivech. Mimo jiné kontroluje ekologické zemědělce.


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 21:50