Agris.cz - agrární portál

Letošní sklizeň ovoce má být vyšší než v předchozích letech

12. 6. 2013 | ČTK

Letošní úroda ovoce v Česku bude určitě vyšší než v předchozích dvou letech, kdy velká část úrody pomrzla, řekl dnes novinářům předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Zatímco produkce třešní a višní bude zřejmě poměrně nízká a švestek a jablek průměrná, očekávají ovocnáři velmi slušnou sklizeň broskví a meruněk.

Podle Ludvíka letos na jaře ovocnáři nezaznamenali významnější poškození stromů mrazy, jak tomu bylo v předchozích letech. "V roce 2011 nám velká část úrody zmrzla především v Čechách, v roce 2012 pro změnu na Moravě," uvedl. "To se letos nestalo," dodal.

Protože kvetení peckovin, zejména třešní a višní, připadlo letos do nezvykle chladného a deštivého období, dá se očekávat poměrně nízká úroda těchto ovocných druhů. Na prvních letošních třešních je podle Ludvíka navíc patrné praskání v důsledku přemíry vláhy.

"Co se týká hlavního ovocného druhu, kterým jsou jabloně, tady předpokládáme zhruba průměrnou sklizeň," podotkl šéf ovocnářů s tím, že obdobně průměrná bude asi také produkce švestek. Sklizeň broskví a meruněk, jejichž úroda loni pomrzla a byla nejnižší v historii, by měla být velmi slušná.

"Do sklizně je však daleko, bude záležet na celé řadě vlivů počasí," řekl Ludvík s tím, že ovoce je z hlediska počasí nejnáchylnější komoditou. Nebezpečím pro budoucí úrodu mohou být například možná letní krupobití.

Na rozdíl od pěstitelů zeleniny či chmele ovocnáře výrazněji nepostihly aktuální záplavy."Ovocnářství jako oboru se škody povodněmi významně nedotkly," uvedl Ludvík. Povodněmi bylo podle něj zničeno zhruba jen 25 hektarů ovocných sadů, školek a plantáží, což představuje škodu zhruba 15 milionovou škodu. "Takže na rozdíl od zelinářů, kde šlo asi o 1000 hektarů, je to nepoměrně nižší škoda," podotkl Ludvík.

Další nepřímé ztráty z důvodu zaplavení nebo velkého podmáčení porostů odhaduje unie zhruba na 50 milionů korun. Tuzemské pojišťovny neumožňují pojištění sadů proti velké vodě, ovocnáři proto budou požadovat o finanční pomoc ministerstvo zemědělství. To již řadu let mluví o vzniku zvláštního fondu, který by farmářům kompenzoval škody, proti nimž se nemohou pojistit, fond zatím však stále neexistuje.

Sklizeň ovoce v ČR byla loni proti průměru posledních pěti let nižší o pět procent a činila 138.205 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které postihly hlavně peckoviny. Sklizeň peckovin byla jednou z nejhorších vůbec. Například úroda meruněk propadla o tři čtvrtiny na pouhých 904 tun a byla nejnižší v historii. V roce 2011 sklidili pěstitelé ještě více než o třetinu méně ovoce než loni. Sklizeň zdecimovaná jarními mrazy byla tehdy nejnižší za několik desítek let.


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:01