Agris.cz - agrární portál

Konzervace plodů stresem

13. 6. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Podle výzkumné práce kanadského Centra zahradnického výzkumu a vývoje v Saint-Jean-sur-Richelieu zlepšuje stres přirozenou skladovatelnost ovoce a zeleniny.

Několik příkladů:

Jahody byly před uskladněním při 4 °C (chladničková teplota) vystaveny po dobu jedné nebo dvou hodin teplotě 45 °C. Teplem ošetřené plody po 12 dnech vykazovaly mnohem méně příznaků hniloby než neošetřené jahody. „Také u již napadených plodů dochází k retardaci růstu patogena“, uvedla vedoucí výzkumu Marie-Thérese Charles.

Rajčata byla ošetřena UVC zářením. Díky krátkému, pouze minutovému ošetření se výrazně zpomalil proces zrání. V dalším pokusu byla rajčata po dobu několika dní uložena v přetlakovém zařízení. Také touto metodou byl proces zrání zpomalen. Působení přetlaku kromě toho způsobilo výrazné zlepšení hmotnosti, barvy, koncentrace lykopenu a konzistence, ale i zvýšení obsahu fenolických sloučenin (látek s antioxidační aktivitou).

gartenbau profi, 101, 2013, č. 3, s. 45 http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 13. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 14:53