Agris.cz - agrární portál

Zemědělské podniky se představují

17. 6. 2013 | Zemědělský svaz ČR

V druhé polovině června a v průběhu září i října letošního roku se uskuteční přes dvacet Dnů otevřených dveří v členských podnicích Zemědělského svazu České republiky. Cílem těchto akcí je představení současného výrobního zemědělství laické veřejnosti, především pak dětem a jejich rodičům.

Lidé, které nemají k zemědělství vytvořený vztah např. z rodiny, nemohou mít téměř žádnou představu, jak současné zemědělské podniky fungují a vypadají. Informace o zemědělství, které jsou veřejnosti dostupné prostřednictvím médií, jsou zpravidla o zemědělských neúspěších a často jen v souvislosti s nevyhovujícím počasí nebo nedostatku dotací. Obraz zemědělců v očích veřejnosti je pak často velmi zkreslený právě tímto omezeným zdrojem informací. Postupná změna pohledu veřejnosti na povolání zemědělce je jedním z cílů projektu „Zemědělství žije!“ a nástrojem, který má pomoci tohoto cíle dosahovat, a to prostřednictvím akcí přímo v areálech zemědělských podniků. Na tyto akce jsou zvané především dvě cílové skupiny návštěvníků - děti z mateřských a základních škol z nejbližšího okolí a obyvatelé okolních obcí a blízkých měst.

Viděno na vlastní oči

Zkušební akcí tohoto druhu byl den otevřených dveří v zemědělské akciové společnosti Šestajovice-Jirny, kam i za deštivého počasí přišlo přes 1 200 návštěvníků. Ve stopách Šestajovic nyní kráčejí i další členské podniky, které si uvědomují důležitost práce s dětmi a s laickou veřejností, pokud se má odvětví zemědělství vrátit jeho důležitost a postavení v národním hospodářství. Pozvané školní třídy z okolí se mohou těšit na komentovanou prohlídku areálu - nejvíce děti zajímají živá zvířata, proto je velikou snahou organizátorů, aby v každém podniku mohly děti vidět chov skotu včetně telat. Velmi atraktivní je také návštěva dojírny - valná většina návštěvníků ji uvidí poprvé v životě. K utvoření celistvého obrazu o chodu zemědělského podniku jsou vystaveny stroje, které se používají k různým polním pracím a pozornost je také věnována provázanosti rostlinné a živočišné výroby z pohledu krmení hospodářských zvířat. Teprve poté, když návštěvníci uvidí na vlastní oči, co všechno obnáší např. chov skotu, mohou si uvědomit důležitost práce lidí v zemědělství. A třeba si při koupi mléka vzpomenou, kolik práce a času bylo potřeba k jeho výrobě. Prohlídky stájí jsou doplněny naučnými soutěžemi, poznáváním polních plodin, naučnou stezkou, v některých případech možností vyzkoušet si dojit z umělého vemene, krmením telat, svezením se v traktoru a dalšími doprovodnými aktivitami. Pro návštěvníky z řad dospělé veřejnosti bývá k dispozici občerstvení z domácích surovin a volný prodej regionálních potravin a místních specialit. V některých případech nechybí živá hudba a akce tak může přerůst v obecní veselí. 

Zapojení osmi krajů

Po akci v Šestajovicích, následoval Farmářský den ve společnosti AGRO Jesenice nedaleko Prahy (8. června), který byl doplněn také prohlídkou bioplynové stanice a velké mrazírny zeleniny. V sérii dalších dnů otevřených dveří pokračují podniky napříč osmi kraji České republiky - aktuální informace o jednotlivých akcích naleznete na webových stránkách http://www.zemedelstvizije.cz/dny-otevrenych-dveri.

Návštěvy v zemědělských podnicích a možnost vidět na vlastní oči, v čem spočívá živočišná a rostlinná výroba, může do budoucna změnit pohled na práci v zemědělství a snad si lidé uvědomí, jak moc je tato práce náročná, potřebná a nenahraditelná a že si zaslouží uznání a podporu.

Zemědělský svaz České republiky

Zemědělský svaz České republiky (ZS CR) je jednou z největších nevládních agrárních organizací zemědělců v ČR. Z celkového počtu pracovníků v zemědělství členové ZS ČR zaměstnávají 42 %. Svaz je právnickou osobou, která je dobrovolným, nezávislým, nevládním a nepolitickým sdružením právnických a fyzických osob – zemědělských obchodních společností, zemědělských družstev, odbytových družstev a společností, zemědělců a dalších podnikatelů, jejichž podnikání je především zaměřeno na zemědělství, pěstitelství, chovatelství a služby - které se sdružily na ochranu svých hospodářských a sociálních zájmů v souladu s právními předpisy České republiky. Podle základních svazových dokumentů (programové zaměření činnosti a usnesení konference) svaz plní funkce zejména v podnikatelském a producentském směru. Vedle toho se zabývá zaměstnavatelskou funkcí, podporou družstevního podnikání, vztahy k EU, mezinárodní činností a rozvojem spolupráce se zainteresovanými články agrobyznysu. Svaz je největší zaměstnavatelskou organizací v zemědělství a z tohoto důvodu je jakožto člen Konfederace zaměstnavatelských podnikatelských svazů zastoupen v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě). Problematiku družstevnictví svaz řeší i prostřednictvím svého členství v rámci Družstevní Asociace ČR. Např. v oblasti legislativy se svaz podílel na právní úpravě družstev v rámci obchodního zákoníku i na zákoně o evropské společnosti atd.. Jako člen Družstevní Asociace ČR se svaz účastnil na vzniku družstevní struktury Mezinárodního družstevního svazu v evropském regionu – Družstva Evropa.  Více informací naleznete na  www.zscr.cz.


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 17. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:50