Agris.cz - agrární portál

Letošní úroda ovoce na Moravě bude průměrná, je hodně meruněk

18. 6. 2013 | ČTK

Letošní úroda ovoce na Moravě by měla být podle ovocnářů průměrná. Méně než obvykle bude třešní, naopak se očekává hodně meruněk a broskví. Zpřesněné odhady bude mít Ovocnářská unie Moravy a Slezska na začátku července, řekla ČTK tajemnice Jiřina Homolová. 

Příroda podle ní stále nedohnala skluz z jara, kdy byla dlouho zima. "Jahody se začaly sklízet až 31. května, rané meruňky se teprve začnou sklízet. Je to zhruba o deset až 14 dnů později než obvykle," řekla Homolová. Na kvalitu však zpoždění výrazný vliv nemá, spíše na množství.  

Rostliny začaly kvést opožděně a v podstatě všechny naráz. Navíc aktivita včel byla slabší a počasí v době květu taky nebylo nejpříznivější. Květnové deště pak kladly velké nároky na chemickou ochranu před houbovitými chorobami. "Někteří pěstitelé jablek si mysleli, že udělají probírku, ale pak zjistili, že přirozený červnový propad je takový, že to není třeba," doplnila Homolová. 

Nejhůře jsou na tom třešně, višně a švestky. "Peckoviny jsou obecně náchylnější na horší počasí. Nejslabší jsou rané třešně, ale ty jsou v málo sadech," řekla Homolová. 

Velmi dobře ale vypadají meruňky. Stejně tak broskve, které už se ale kvůli slabému odbytu pěstují málo. "U meruněk záleží, jak se chytne ochrana," uvedla Homolová.  

Obecně průměrnou úrodu už lokálně stihly zmenšit kroupy, které mohou přijít i v závěru týdne. Meteorologové totiž hlásí silné bouřky. Půjde však o lepší úrodu než loni, kdy spoustu ovoce spálil květnový mráz.


Zdroj: ČTK, 18. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:58