Agris.cz - agrární portál

Sněmovna asi omezí snížení poplatků za zábor půdy

19. 6. 2013 | ČTK

Sněmovna možná omezí Senátem navrhované poplatky za zábor půdy pro zvětšování průmyslových zón. Zvýšit by mohla naopak ochranu kvalitní zemědělské půdy prvního a druhého stupně bonity, jako to doporučil její zemědělský výbor. Poslanci dnes senátní návrh poslali do závěrečné fáze sněmovního schvalování.

Zemědělský výbor dnes navrhl upřesnit a rozšířit senátní novelu, která by měla snížit poplatky za zábor půdy pro zvětšování průmyslových zón na úroveň platnou před třemi lety. Mohla by se do ní naopak dostat například vyšší ochrana půdy prvního a druhého stupně bonity, než jaká je nyní. 

Snížení poplatku pro rozšiřování průmyslových zón by se podle návrhu výboru týkalo jen záměrů schválených do roku 2010. Výjimka by platila pouze do roku 2016 a týkala by se výslovně vyjmenovaných zón. Zemědělský výbor to doporučil upravit podle obsáhlejšího návrhu novely o ochraně zemědělského půdního fondu, který připravilo ministerstvo životního prostředí. 

Senátní novela by měla také zrušit poplatky za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu kvůli stavbě silnic a dalších liniových infrastrukturních staveb. Současný stav znamená, že stát platí sám sobě. Snazší by to měly mít také obce; za zábory pro své stavby by prý hradily 35 procent poplatku, navíc by pro jeho výpočet nesčítaly různé koeficienty. 

Snížení poplatků žádal mimo jiné Svaz měst a obcí. Poplatky by se měly podle senátorské novely snížit na úroveň před přijetím zákona, kterým byl zvýšen podle typu půd na dvou až devítinásobek. Zvýšení bylo reakcí na překotnou výstavbu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě. Fotovoltaický boom byl ale mezitím omezen jinými nástroji.


Zdroj: ČTK, 19. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 19:39