Agris.cz - agrární portál

Senát schválil tresty za prodej nelegálně vytěženého dřeva

21. 6. 2013 | ČTK

Až pětimilionová pokuta zřejmě bude hrozit za prodej nelegálně vytěženého dřeva a z něj vyrobeného zboží. Umožní to nový zákon o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh, který dnes přijal Senát. Nyní ho dostane k podpisu prezident republiky. Firmy podle tohoto zákona budou muset doložit, že neobchodují s nezákonně vytěženým dřevem, nebo využívat systém zavedený kontrolními organizacemi. 

Nelegálně vytěženým dřevem se bude rozumět dřevo vytěžené v rozporu s lesním zákonem, nebo získané poškozením lesa podle trestního zákoníku.  

Vláda se rozhodla předložit nový zákon místo úpravy existujících norem, protože současný lesní zákon upravuje pouze lesní hospodářství, nikoli navazující obchod se dřevem. Předností nového zákona bude podle vlády přehlednost a srozumitelnost. 

Situace v nezákonné těžbě dřeva v ČR představuje podle vlády pouze zanedbatelné riziko v souvislosti s ochranou lesa. Na druhou stranu je důležité podpořit úsilí těch členských států, které dovážejí velké množství dřeva a dřevařských výrobků ze zemí mimo Evropskou unii, především z tropických zemí, kterých se globální problém odlesňování a nezákonných těžeb popsaný výše týká v největší míře, uvedli autoři normy.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:21