Agris.cz - agrární portál

Řepka – potenciální zdroj bílkovin pro lidskou výživu

21. 6. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Pro zabezpečení zásobování populace bílkovinami přichází v úvahu izolace bílkovin z řepky. Jejich biologická využitelnost je obdobná jako u bílkovin ze soje.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Zásobování bílkovinami je limitujícím faktorem dostatečné výživy. Podle prof. Gerharda Jahreise z univerzity v Jeně je proto sporné, zda cenné rostlinné bílkoviny mají být využívány převážně ke krmení zvířat, kde jich dvě třetiny zůstávají nevyužity, zatímco v lidské výživě by byly využity 100%.

Při výživové studii s 28 účastníky bylo zjištěno, že neexistují rozdíly v biologické využitelnosti bílkovin, ať je jejich nosičem soja nebo řepka.

Proto přichází v úvahu, že by soja pěstovaná převážně v Jižní Americe, mohla být nahrazena domácí řepkou. Určitým problémem by bylo, že řepková bílkovina by podle evropské legislativy patřila k „novel foods“, a musela by být před použitím k lidské výživě schválena.

Extrakce řepkové bílkoviny je zatím v porovnání se sójovou nákladnější, ale dá se očekávat technologický vývoj.

Dtsch. Lebensm. Rdsch.,  109, 2013, č. 5, s. 241


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 21. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 04:59