Agris.cz - agrární portál

Státní veterinární správa opět připomíná

24. 6. 2013 | SVS ČR

Kdo si pamatuje, že zima či léto začíná rozkazem velitele a výjezd kombajnů do polí ohlašoval celostátní deník „světového formátu“, by čekal, že Státní veterinární správa důrazně připomene, že v létě je horko. Ano, již vícekrát jsme na měnící se klima v souvislosti s ročními obdobími upozorňovali, a co z toho vyplývá pro chovatele hospodářských i zájmových zvířat: Věnovat pozornost odpovídajícímu napájení, chlazení, větrání, a pokud jde o stáje a chovné haly, mít zajištěnou klimatizaci a náhradní zdroje energie, pokud by došlo k výpadku proudu.

Mohlo by to znít zbytečně, ale na základě letošních několika případů udušení drůbeže v chovných halách to zbytečné opravdu není. Je absolutně nutné, aby se chovatelé nespoléhali na automatické řízení klimatizace ve stájích a v chovatelských zařízeních.  Je třeba sledovat předpovědi počasí a uvědomit si, že náhlé změny, kterých jsme letos svědky, mohou doopravdy způsobit problémy.

Jistě je dobré opět upozornit na rizika při transportech zvířat, a to jak zvířat na jatka, či chovných zvířat adresátům, ale i zájmových zvířat, se kterými se lidé přesunují zejména na víkend do chat či chalup nebo na dovolenou. Všechny přesuny je nutné načasovat na ranní či podvečerní hodiny, kdy nepanuje takový sluneční žár. A zejména při každém zastavení dopravního prostředku hrozí přehřátí.

Přepravci hospodářských zvířat na delší vzdálenosti musejí mít schválené dopravní prostředky, které musejí být odpovídajícím způsobem vybaveny, v letním období zejména napájením, popřípadě větráním. Zájmová zvířata mají mít též možnost se napojit, popřípadě je nutné je zastínit anebo i chladit například vlhkou textilií. Polévat vodou, to je velmi diskutabilní. Náhlé zchlazení může působit kontraproduktivně. A to je teprve počátek léta.


Zdroj: SVS ČR, 24. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:42