Agris.cz - agrární portál

Olomoucký pivní festival bude ve znamení malých pivovarů

24. 6. 2013 | ČTK

Na olomouckém pivním festivalu, který se řadí mezi největší tuzemské přehlídky pěnivého moku, mají v posledních letech stále výraznější zastoupení malé regionální pivovary a minipivovary. Novinářům to dnes řekl pořadatel akce Pavel Spálený. Na letošním 12. ročníku festivalu se v Olomouci představí 35 pivovarů se stovkou značek piv. Čepovat se budou speciality, vícestupňová či kvasnicová piva připravená pouze pro pivní festival. Pivní festival bude zahájen ve středu a skončí v sobotu pozdě večer.     

"Počet pivovarů účastnících se festivalu je v posledních letech stabilní. Zastoupení malých pivovarů a minipivovarů je ale každým rokem větší a větší. Odhaduji, že malé pivovary budou letos tvořit zhruba polovinu z celkového počtu pivovarů. Představí se tady i minipivovary, které vznikly teprve loni," uvedl Spálený. Menším pivovarům bude na festivalu vyhrazen speciální stan. "Návštěvníci si v něm budou moci vybrat z produkce zhruba 15 až 20 pivovarů," podotkl Spálený.     

V Česku působí šest velkých pivovarských skupin a 27 samostatných pivovarů. V posledních letech rychle přibývá minipivovarů, jejichž počet je odhadován na 160. Jejich produkce však podle odhadů nedosahuje ani jednoho procenta celkového tuzemského výstavu.    

Lidé budou moci na pivním festivalu v Olomouci ochutnat například pivo uvařené v minipivovarech Zobak Bílovec, U Koníčka Vojkovice, Skřečonský Žabák, Parník Přerov či Rodinném minipivovaru Pacov. Vedle velkých pivovarů, jako je Plzeňský Prazdroj či Budějovických Budvar, budou mít stánky i malé regionální pivovary, například Pivovar Kout.     

Pivovary letos připravily speciality určené přímo pro olomoucký festival. "Klasické pivo samozřejmě nebude chybět, ale každý rok se snaží pivovary nabídnout různá vícestupňová piva, piva s ovocnou příchutí či kvasnicové speciály. Vloni se vypilo 80.000 piv, a tak se pivovary snaží mezi sebou vzájemně trumfnout, kdo bude mít největší úspěch," doplnil Spálený.    

Olomoucký beerfest se koná v areálu Korunní pevnůstky potřetí. Předchozí ročníky se uskutečnily na dostihové dráze v městské části Lazce a na travnaté ploše u Envelopy nedaleko centra města. Každoročně se festivalu účastní zhruba 15.000 lidí. Podrobný program najdou zájemci na stránkách www.pivnifestival.cz.     


Zdroj: ČTK, 24. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:31