Agris.cz - agrární portál

Na jihu Čech začal naplno sběr jahod

24. 6. 2013 | ČTK

Na jihu Čech začal naplno sběr jahod. Podle pěstitelů byl na začátku sezony zájem tak velký, že někde nestačí další plody dost rychle uzrávat. Většinu úrody sklidí sami konzumenti, zbytek zaměstnanci a brigádníci na objednávky. Do konzerváren či obchodů se jihočeské jahody nevozí. Jihočeský kraj se rozlohou jahodových plantáží řadí v Česku na zhruba třetí pozici po Ústeckém a Středočeském kraji.     

"O jahody je obrovský zájem, že nestačí dozrávat. První tři dny padaly rekordy v návštěvnosti, na louce u plantáží parkovalo nepřetržitě přes sto aut, museli jsme řídit dopravu," řekl ČTK farmář Petr Nouza z Dolní Pěny na Jindřichohradecku. Za kilogram natrhaných jahod tam lidé zaplatí 65 korun, při samosběru 38 korun. Loni Nouzovým jahody zmrzly, a lidem došly marmelády. Letos je přikryli netkanou textilií a úroda je slušná. Díky dlouhé zimě a následně dešťům jsou plody velké.    

Nouzovi pěstují jahody od roku 2000, nyní asi na deseti hektarech. Vsadili na ranou francouzskou odrůdu Darselect. Původně přemýšleli o vlastním zpracování části úrody, ale zájem je tak velký, že zpracovnu nepotřebují. Pěstování ovoce je jen jednou součástí jejich zemědělské výroby, hospodaří na celkem 540 hektarech půdy, pěstují také mák a kmín. Třetím rokem pořádají Jahodobraní.     

K největším pěstitelům jahod na jihu Čech patří s devíti hektary Hana Zárubová z Bavorova na Strakonicku. Jahody pěstuje na kopci, a tak je záplavy nespláchly, pršelo do nich ale tři neděle, první plody proto shnily. Lidé, kteří si nechtějí jahody sami natrhat, si je mohou u plantáže koupit ve stánku. Jedině tam je také k mání domácí zmrzlina z bavorovských jahod. Ani Zárubová nemá zájem o větší dodávky jahod zpracovatelům. "Nejsme schopní větší množství v daném čase nasbírat, lidi nejsou zvyklí na takovou práci," konstatovala.     

Pro jahody si mohou zájemci na jihu Čech dojet také na rodinnou farmu do Jahodárny Mokrá u Soběslavi na Táborsku. Vybírat tam mohou z odrůd Dukát, Elkat, Induka, Karmen či Prima. Sběr tam začal právě dnes. Konat se bude do ukončení sklizně vždy v pondělí, ve středu a v sobotu od 08:00 do 18:00. Za kilogram lidé zaplatí 38 korun.     

Farmáři na jihu Čech pěstují jahody na asi 40 hektarech. Ročně jich sklidí přes sto tun. Podle Ovocnářské unie ČR se produkce jahod z českých farem v posledních pěti letech snížila téměř o polovinu. Zatímco v roce 2008 sklidili tuzemští pěstitelé 3550 tun, loni to bylo 1870 tun. Významná zůstává produkce jahod na zahradách. Stále více jahod se do země dováží.


Zdroj: ČTK, 24. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 05:02