Agris.cz - agrární portál

Choceňská mlékárna přejmenuje pomazánkové máslo asi koncem roku

25. 6. 2013 | ČTK

Největší výrobce pomazánkového másla v Česku, Choceňská mlékárna, očekává, že začne výrobek pod novým názvem "Choceňské tradiční pomazánkové" vyrábět koncem letošního roku. V souvislosti s vynuceným přejmenováním výrobku odhaduje firma své náklady bez reklamy do dvou milionů korun, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel firmy Pavel Marek.     

Přejmenování mléčného produktu v polovině loňského října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Podle něj se tradiční český produkt nemůže dále označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.     

Náklady na samotné přebalení produktu odhaduje Marek na zhruba 1,5 milionu korun. Největší část z toho si vyžádá investice do nových tiskových hlav a štočků. Dalších zhruba 100.000 až 500.000 korun bude stát likvidace starých obalů. V částce nejsou zahrnuty náklady na reklamní kampaň na přejmenovaný produkt. "Jestli to bude jeden milion korun nebo dva miliony, nemáme v současné době ještě rozhodnuto," podotkl Marek.     

Vyhláška, která po jednání s výrobci pomazánkového másla, vznikla na ministerstvu zemědělství (MZe), podle Marka v současnosti ještě čeká na schválení v Bruselu. Pokud návrh žádná z evropských zemí nenapadne, měl by být dokument definitivně schválen koncem srpna.     

Výrobci musí na definitivní verdikt čekat až do poslední chvíle. Následně potřebují čas na výrobu nových kelímků, které v Česku pro všechny čtyři výrobce pomazánkového másla vyrábí jen jedna firma. Další čas si vyžádá likvidace starých obalů. "My se připravujeme, že ke konci roku budeme opravdu nuceni přejmenovat všechny výrobky," poznamenal Marek. Východočeská mlékárna by poté začala prodávat svůj produkt pod názvem "Choceňské tradiční pomazánkové".     

Podle Marka se ročně v Česku vyrobí 7500 až 8000 tun pomazánkového másla, z toho v Chocni dosahuje roční produkce asi 4500 tun a její podíl na domácím trhu dosahuje okolo 60 procent. Pomazánkové máslo tvoří přibližně 65 procent z celkové produkce východočeské mlékárny.


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 17:21