Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná zákon o ochraně zemědělského půdního fondu

26. 6. 2013 | ČTK

Vláda v demisi ve středu projedná novelu Zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a Státního fondu životního prostředí ČR. Návrh zákona například zpřesňuje povinnosti vlastníků a nájemců zemědělské půdy, stanovuje povinnosti při zajištění protierozní ochrany půdy a upravuje systém hodnocení znečištění půdy škodlivými látkami.     

Novela, kterou předkládá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), dále upravuje systém hodnocení znečištění půdy škodlivými látkami, ukládá opatření k nápravě nebo uchování dat o kvalitě půdy. Reaguje i na přijatou strategii a projednávanou rámcovou směrnici EU pro ochranu půdy a na české právní prostředí, například na katastrální zákon, zákon o zemědělství nebo stavební zákon.     

Norma také upravuje kompetence orgánů ochrany zemědělského půdního fondu. Například snižuje administrativní i finanční zátěž tím, že ruší jeden stupeň státní správy, a to správu vykonávanou pověřenými obecními úřady.     

Návrh obsahuje i pokuty za porušení zákona. Pokuta by se měla pohybovat do deseti milionů korun. Pokuty, které udělí inspekce, půjdou do rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR, pokuty udělené obecním úřadem s rozšířenou působností se dělí rovnoměrně mezi obec a státní fond.     

Zákon je účinný od roku 1992, novelizován byl od té doby jednou. Ostatní novelizace se provedly vždy v souvislosti s jinou právní úpravou, například reformou státní správy nebo stavebním zákonem. Zásadněji byla novelizována před třemi lety, kdy se zavedlo podstatné navýšení odvodů za odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu. To bylo jedním z nástrojů k řešení dopadů zvýšení cen energie zapříčiněné nárůstem produkované elektřiny z obnovitelných zdrojů. Touto poslední novelizací se upravila pouze výše odvodů a jejich alokace.


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:34