Agris.cz - agrární portál

Průzkum: Slovenské potraviny mizí z nabídky slovenských obchodů

28. 6. 2013 | ČTK

Slovenští potravináři si stěžují na klesající zastoupení potravin domácí produkce na pultech obchodů. Potravinářská komora Slovenska (PKS) upozornila, že podíl potravinářských produktů vyrobených v zemi pod Tatrami na celkové nabídce obchodních sítí letos klesl na nové minimum. Podle komory si Slovensko v této oblasti vede nejhůře ve srovnání s ostatními zeměmi visegrádské čtyřky. Obchodníci reagovali, že na obratu prodejen se slovenské potraviny podílejí více než polovinou.     

"Obchodníci nabízejí spotřebitelům stále více zahraničních potravin navzdory ujištění o zájmu zvýšit zastoupení slovenských potravin na svých pultech. S politováním musím konstatovat, že přísliby obchodníků o zvýšení tohoto podílu se stále nenaplňují," uvedl prezident PKS Daniel Poturnay. Podle průzkumu agentury GfK, který si komora objednala, podíl slovenských potravin v obchodech klesl na 44 procent. Před dvěma lety to bylo ještě 50 procent.     

Potravinářská komora upozornila, že v Evropské unii je Slovensko v pomyslném žebříčku zastoupení domácí produkce na pultech obchodů na čtvrtém místě od konce. Lepších výsledků dosáhly kromě jiných států také Česká republika, Maďarsko a Polsko.     

Slovenští potravináři už v minulosti upozornili, že často jen stěží dokážou splnit podmínky obchodních řetězců ohledně dodávek potravin. Podle PKS slovenské firmy znevýhodňují také nižší dotace farmářům. Využití kapacit slovenských potravinářských podniků kleslo pod hranici 50 procent, řada výrobců potravin v uplynulých letech zanikla.     

Největší zastoupení slovenských potravin je na pultech domácích obchodních sítí COOP Jednota a CBA. Na opačném straně řebříčku skončil diskontní řetězec Lidl. Z jednotlivých výrobků se podobně jako v minulosti nejlépe vedlo slovenským minerálním vodám, mléku a pivu; zahraniční produkce naopak dominuje u nabídky cukrovinek a konzervovaných produktů.     

Slovenský svaz obchodu a cestovního ruchu reagoval, že za důležité nepokládá zastoupení domácích potravin v nabídce, ale jejich podíl na prodeji. "Podle vlastního měření se podíl prodeje slovenských výrobků v jednotlivých obchodních systémech pohybuje od 54 do 72 procent," reagoval svaz. Upozornil, že plány vlády na zvýšení podílu slovenských potravin na pultech obchodů se nenaplní, pokud se nevzpamatuje zemědělská výroba a potravinářský průmysl.     

Slovenští obchodníci budou muset v prodejnách zveřejňovat seznam s údaji o podílu prodávaných potravin podle země původu. Žebříček sestaví ministerstvo zemědělství na základě údajů od obchodníků. Podle dřívějších informací by se tak poprvé mělo stát v létě nebo na podzim.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:21