Agris.cz - agrární portál

Poláci nenašli od roku 2001 v potravinách lék metronidazol

28. 6. 2013 | ČTK

Při kontrolách jídla živočišného původu v Polsku nebyl od roku 2001 nalezeno antibiotikum metronidazol. Produkt byl prý stažen z trhu a na farmách se nepoužívá. V dopise adresovaném české Státní veterinární správě (SVS), jehož text má ČTK k dispozici, to uvedl Polský veterinární inspektorát.    

Polský kontrolní orgán v odpovědi na žádost české strany o informace o podávání antibiotika zvířatům píše, že naopak dosud neobdržel odpověď české strany, která se měla týkat možnosti nakažení tasemnicí z masa pocházejícího z ČR.     

Podle mluvčího SVS Josefa Dubna však již česká strana Polákům odpověděla. Na výskyt tasemnic se podle ni při veterinární prohlídce na jatkách vyšetřují všechna poražená zvířata. Pozitivní nálezy jsou poměrně vzácné. "V roce 2012 bylo na jatkách v ČR zachyceno celkem 59 kusů skotu s boubeli tasemnic z celkem 246.495 poražených kusů, to je 0,02 procenta," uvedl Duben. Letos byly boubele tasemnice zjištěny u 11 kusů skotu.     

Polská televize TVN v neděli informovala, že varšavští vyšetřovatelé a prokurátoři začali prověřovat informace o údajném dopování zvířat na polských farmách nepovolenými antibiotiky. "Ilegální doping" na farmách odhalila reportérka TVN.     

Televize před několika dny ve svém pořadu "Uwaga!" (Pozor!) vyrukovala s odhalením, že někteří chovatelé spolu se skupinou veterinářů vytvořili "mafiánský systém" dopování zvířat nelegálními látkami z černého trhu, prý hlavně čínského či vůbec neznámého původu, včetně látky metronidazol způsobující rakovinu.     

Autorka reportáže tvrdí, že nejde o žádné senzační odhalení, ale o rozšířenou praxi, o které úřady vědí přinejmenším od roku 2008, ale nic nepodnikají. Reportérka nabízela 25 chovatelům nelegální látky, ale žádný ji rovnou neodmítl, leč všichni se ptali na cenu.     

Polské potraviny čelily v minulosti v Česku kritice, polská strana se ale ohradila proti tomu, že by byly nekvalitní. Podíl nevyhovujících polských výrobků byl podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejvyšší ze všech zemí dovážejících jídlo do Česka. Poláci ale tvrdí, že kontroly kvality jsou spolehlivé a provádějí se podle evropských standardů. Polské velvyslanectví v Česku v dubnu označilo kritiku kvality polských potravin z české strany za snahu vytlačit je z trhu a zvýšit na něm podíl českých výrobků.    

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl podle lednového vyjádření Svazu obchodu a cestovního ruchu více než čtyřnásobně. Loni hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně.    


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:52