Agris.cz - agrární portál

Ovčí "urbanizace": ekosekačka, zdroj masa a vlny

1. 7. 2013 | ČT 24

Chov ovcí přestává být výsadou venkova. Čím dál častěji si je totiž lidé pořizují i k městským rodinným domům. Menší stádo tak může dobře posloužit nejen jako přírodní sekačka rozsáhlejších pozemků, ale i jako zdroj čerstvého masa z domácího chovu.

Zájem o ovce je v posledních letech výrazný. Podle předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz Víta Mareše se v roce 2000 chovalo 80 tisíc ovcí, letos je to asi 230 tisíc kusů, tedy téměř trojnásobek. Navíc se ovčí bečení stále častěji ozývá i z přilehlých pozemků městských domů.

Kromě toho, že ovečky mohou posloužit jako ekologické sekačky, půdu zároveň i přírodně hnojí. Chov se však vyplatí také kvůli vlně. Kilo ovčí vlny se totiž v současné době vykupuje za 20 korun, což je desetinásobek než před třemi lety. Zájemců o ni navíc značně přibývá.

Na své si přijdou i gurmáni a kulináři. Jehněčí maso si totiž odborníci v gastronomii pochvalují nejen kvůli obsahu vitaminů, ale i chuti. "Mladé jehněčí maso není tak výrazné jako skopové. Jehněčí je šťavnaté, voňavé, jemňoučké," tvrdí šéfkuchař Roman Němec.

Kromě ovcí přibývají pozvolna na českých pastvinách také koně a kozy. Naopak ale ubývá dojných krav.

 


Zdroj: ČT 24, 1. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 05:47