Agris.cz - agrární portál

Indie spustila rozsáhlý program levných potravin

4. 7. 2013 | FinančníNoviny.cz

Indická vláda spustila program v hodnotě 22 miliard dolarů (přes 440 miliard korun), který má stovkám milionů lidí zajistit levné potraviny. Program je podle agentury Reuters součástí snahy vládního Indického národního kongresu zajistit si vítězství v květnových volbách.

Indie bude v rámci programu prodávat subvencovanou pšenici a rýží přibližně dvěma třetinám z 1,2 miliardy obyvatel země, tedy zhruba 800 milionům lidí.

Indie se stále potýká s velkým množstvím hladovějících, ačkoli patří mezi největší producenty potravin na světě a v posledních letech dosahuje silného hospodářského růstu. Podle údajů OSN je více než třetina indických dětí ve věku do pěti let podvyživená.

Nový program je rozšířením dosavadního systému, který poskytoval levné potraviny 218 milionům lidí. Podle zastánců tento systém pomáhá snižovat chudobu, zatímco podle kritiků představuje mrhání veřejnými prostředky. Odborníci navíc upozorňují, že velká část levných potravin k chudým lidem nakonec v důsledku korupce nedorazí.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 4. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:43