Agris.cz - agrární portál

Policie: Pracovník NP Šumava nutil podřízené použít chemii

5. 7. 2013 | tyden.cz

Protikorupční policie obvinila vedoucího pracovníka šumavského národního parku ze zneužití pravomoci úřední osoby. V roce 2011 údajně nutil podřízené k protiprávnímu postupu, který spočíval v rozsáhlém použití chemických látek proti kůrovci. Podle informací ČTK je obviněným pracovníkem náměstek pro státní správu Václav Braun.

Podle policie nutil pracovník Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava nepřípustným a nepřiměřeným způsobem své podřízené, aby v souvislosti s kůrovcovou kalamitou legalizovali v té době již částečně uskutečňované, avšak nepovolené použití biocidů na ploše národního parku.

"Několika svým podřízeným měl opakovaně oznámit, že pokud nebudou postupovat podle jeho předchozích pokynů, budou jim zrušena pracovní místa," popsal mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Úředníci sice nátlaku nepodlehli, nicméně obviněný pracovník prý na začátku června 2011 použití látek ničících živé organismy povolil i bez jejich potřebného stanoviska.

Obviněný je stíhán na svobodě, v případě prokázání viny mu hrozí tři až deset let vězení.

Vedení šumavského parku považuje trestní stíhání svého vedoucího pracovníka za neoprávněné. "Pokud v rámci své působnosti vydával jako nadřízený pokyny svým podřízeným zaměstnancům, nelze v této skutečnosti shledávat trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby," řekl mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek. Podle něj by potom žádní nadřízení v jakékoliv společnosti nemohli ani metodicky usměrňovat práci svých podřízených. "Na tom nic nemění ani skutečnost, že obsahem práce podřízených je výkon státní správy," podotkl.

Dodal, že obviněný pracovník podá proti trestnímu stíhání stížnost. Podle Pechouška vyvolali celý spor lidé, které národní park v minulosti propustil.

Kůrovec se na Šumavě ve velké míře vyrojil po ničivém orkánu Kyrill v roce 2007. Od té doby se k jeho likvidaci používají mimo jiné i chemické prostředky. Šumavský národní park musí kvůli tomuto postupu každý rok žádat o udělení výjimky, loni použil na likvidaci škůdce 93 litrů chemických prostředků.

Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl minulý měsíc o tom, že v roce 2012 bylo hubení kůrovce s využitím chemických postřiků v šumavském parku protizákonné. Ministerstvo životního prostředí a správa národního parku prý totiž chybovaly při potvrzení výjimky na užití chemie, protože si nenechaly posoudit vliv pesticidů na chráněnou přírodu. Chemické postřiky mohou podle rozsudku způsobit uhynutí dalších druhů hmyzu, ptáků, vodních živočichů a ohrozit i chráněného tetřeva.

Aktivisté z Hnutí Duha chápou rozsudek jako potvrzení toho, že protizákonné bylo jakékoliv použití chemie v národním parku. To ale ředitel NP Šumava Jiří Mánek odmítl. Uvedl také, že původně byl proti použití chemie, nicméně odborníci ho prý ujistili, že pokud by ji letos nepoužili, muselo by být na ochranu proti kůrovci pokáceno až šestkrát více stromů.


Zdroj: tyden.cz, 5. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:01