Agris.cz - agrární portál

Nový africký hit, levnější pivo z manioku

8. 7. 2013 | ČT 24

V Ghaně budou vařit pivo z manioku, které bude zhruba o třetinu levnější než běžné pivo. Z výroby budou těžit hlavně tamní zemědělci, kteří právě maniok často pěstují, ale nemají dost odběratelů.

Maniok nebo také kasava je rostlina původem z tropické Ameriky, která dorůstá až do tří metrů. Plody manioku připomínají hlízy brambor a v některých částech Afriky ho lidé jedí každý den. Nepoužívá se ale jen na vaření - dá se z něj vyrábět třeba škrob, mouka a teď i pivo. Právě to chce v Ghaně dělat i pobočka pivovarnického gigantu SABMiller. 

Jan Veselý, pivovarský odborník

"Je to nápoj, který zjevně obsahuje alkohol, oxid uhličitý a vodu. Ale rozhodně to nechutná jako typický český ležák."

Výroba točeného piva z lokálních plodin vyjde pivovar levněji, navíc ušetří i zákazníci. Jeho cena bude totiž zhruba o třetinu nižší než běžný ležák. Maniok na pivo pak vítají i tamní zemědělci. Šanci vidí zhruba tisícovka z nich. "Očekáváme, že zákazníci v Ghaně novinku Eagle Lager přijmou. Měli by z toho příjmy i naši dodavatelé manioku, místní farmáři. Umožní jim to lépe se starat o své rodiny," říká manažer pivovaru Accra Brewery Limited James Boakye Sarfo. 


Zdroj: ČT 24, 8. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 15:07