Agris.cz - agrární portál

V Libereckém kraji roste zájem o chov ovcí a koz, skotu ubývá

8. 7. 2013 | ČTK

V Libereckém kraji roste zájem o chov ovcí a koz, stavy skotu naopak klesají. Přestože je Liberecký kraj co do rozlohy nejmenším v zemi, v chovu koz je na čtvrtém místě a v chovu ovcí na pátém. Hovězího dobytka naopak v posledních dvou letech ubývá, ještě do roku 2011 přitom stavy v kraji rostly. Počty spíš jen kolísají, úbytky jsou poměrně malé, řekl ČTK místopředseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.     

Na začátku dubna letošního roku chovali podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) zemědělci v Libereckém kraji 45.035 kusů skotu, z toho jen 19.883 bylo krav. Stavy krav tak meziročně klesly o procento, a celkové stavy skotu o 1,3 procenta. Podobný trend ale zaznamenali statistici v dalších osmi krajích, nejvíc klesly stavy v Karlovarském kraji - o více než tři procenta. Vliv na pokles stavu hlavně krav mohou mít v Libereckém kraji i problémy s odbytem mléka. Na konci roku 2011 totiž ukončila výrobu poslední velká mlékárna v kraji - Plastcom.     

I přes pokles stavů hovězího dobytka jsou jeho stáda stále v kraji nejpočetnější. Stavy ovcí a koz jsou méně než poloviční. Ovcí se v Libereckém kraji páslo na začátku dubna 17.979 a koz 2571, stále jich ale přibývá. "Chovy menších zvířat jsou mnohem jednodušší a potřebují mnohem menší investice než chov skotu," vysvětlil Erlebach. Většinou jde o masná plemena, poptávka po mase totiž roste a zhruba desetinásobně stouply v posledních letech i výkupní ceny vlny. Přibývá ale podle něj také lidí, kteří si hlavně ovce pořizují místo sekačky na trávu.     

Jedno z největších stád ovcí a koz chová soukromá farma v Pěnčíně na Jablonecku, která se specializuje na výrobu kozího a ovčího mléka, sýrů, jogurtů a dalších produktů většinou v biokvalitě. Ještě na počátku 90. let minulého století byl přitom v Pěnčíně velkokapacitní teletník pro 1200 zvířat. Později, když areál po krachu družstva převzali soukromí vlastníci, chovali zhruba stovku kusů skotu na maso a pak se rozhodli pro kozy a ovce. Dnes farma hospodaří na 240 hektarech a chová 500 koz a stejný počet ovcí.     

"Chtěli jsme dělat něco unikátního, i když v té době to nebylo příliš populární, ani zájem o produkty příliš nebyl," řekl ČTK jeden z vlastníků pěnčínské farmy Josef Pulíček. Dnes skoro nestačí uspokojit poptávku, protože lidí alergických na kravské mléko přibývá. "Dojných ovcí je přitom v Česku jen zhruba 1200 kusů, z toho 500 máme my," poznamenal. Kozích farem je podle Pulíčka více, zpravidla jde ale o farmy rodinné, které mají do stovky koz a přes zimu mléčné výrobky nedodávají. Pěnčínská farma dodává celoročně, i když v zimě o něco méně. Denně zpracují kolem 1700 litrů mléka a dodávají do řetězce Globus, regionálním prodejnám nebo řetězci farmářských potravin Náš grunt.     

Leona Vacková


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:57