Agris.cz - agrární portál

Toman dříve pracoval na ministerstvu zemědělství jako náměstek

8. 7. 2013 | ČTK

Vizitka Miroslava Tomana (53), který bude v úřednické vládě nejspíš ministrem zemědělství:

Datum a místo narození: 6. února 1960 v Žatci     

Vzdělání: Vysoká škola zemědělská (VŠZ) v Praze     

Dosavadní funkce: prezident Potravinářské komory ČR (od září 2007); člen představenstva Hospodářské komory ČR a Agrární komory ČR; člen dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF); kvůli možnému ministerskému angažmá přeruší své působení v čele Potravinářské komory ČR     

Kariéra: po škole pracoval tři roky jako zootechnik v JZD Tečovice na Zlínsku; čtyři roky působil jako odborný asistent na Vysoké škole zemědělské v Praze; na začátku 90. let byl podle týdeníku Profit čelným představitelem zemědělských společností Agrotec Hustopeče a Agrotrade; obchodní rada na zastupitelských úřadech ČR ve Washingtonu a Bratislavě (1996-2001); náměstek a první náměstek ministra zemědělství (srpen 2002-září 2003 a únor 2004-říjen 2006); před zvolením do čela Potravinářské komory pracoval v rodinné společnosti Agrotrade     

Rodina: podle dostupných informací je ženatý a má tři děti     

Ostatní:    

 - Za svého náměstka si jej v létě 2002 vybral sociálnědemokratický ministr zemědělství Jaroslav Palas. Toman měl na ministerstvu na starosti vyjednávání s Evropskou unií. Později povýšil na post prvního náměstka a státního tajemníka. Z ministerstva odešel na vlastní žádost po nástupu ministryně Mileny Vicenové.     

- Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství. Ten, stejně jako jeho mladší syn Zdeněk Toman, podniká v potravinářství. Jejich společnost Agrotrade patřila v minulosti k nejvýznamnějším potravinářským firmám v Česku. Vlastnila mimo jiné drůbežárny Xaverov, producenta čajů Jemča nebo výrobce přísad do jídel firmu Boneco. V souvislosti s podnikáním společnosti Agrotrade napsal v srpnu 2006 časopis Týden, že Tomanové v minulosti "vypumpovali" řadu firem. O necelé dva roky později, v červnu 2008, uvedl týdeník Profit, že většina drůbežářských podniků pod taktovkou klanu Tomanů zkrachovala, ale oni na tom vždycky vydělali.    

- Podle serveru Aktuálně.cz Tomanův bratr Zdeněk loni přispěl částkou 150.000 na prezidentskou kampaň současné hlavy státu Miloše Zemana.     

- Krátce poté, co přijal nabídku stát se ministrem zemědělství, vyjmenoval Toman v tisku své čtyři hlavní priority v úřadu: řešení následků povodní, jednání o reformě společné zemědělské politiky, přípravu rozpočtu a hlídání kvality potravin.     

- Letos v březnu označil situaci v českém potravinářství za oligopol ze strany obchodních řetězců.


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:19