Agris.cz - agrární portál

Průzkum: Běžné ceny potravin rostou, akční naopak klesají

9. 7. 2013 | ČTK

Běžné ceny potravin rostou, akční ceny naopak klesají. Uvedl to dnes portál kupi.cz, který sleduje ceny v supermarketech. Zatímco běžné ceny potravin se od začátku roku zvýšily o 4,7 procenta, zboží prodávané ve slevových akcích je o čtyři procenta levnější. Podíl rychloobrátkového zboží, které obchodní řetězce prodávají v akcích, letos dál pomalu roste. Se slevou si zákazníci kupují podle březnových odhadů Svazu obchodu a cestovního ruchu asi 45 procent zboží.

Cena ukázkového rodinného nákupu v běžných cenách vzrostla od začátku roku z 4498 korun na červnových 4710 Kč.

Pro obdobný nákup počítaný v akčních cenách, platí opačná situace. "Zatímco v lednu zaplatil zákazník za velký rodinný nákup počítaný v akčních cenách 3296 Kč, v červnu to bylo o více než 100 Kč méně, konkrétně 3164 Kč," uvedl Martin Kadlčík z Kupi.cz. "Dále tak pokračuje trend, kdy obchodníci v rámci akčních cen korigují zdražování," dodal.

S příchodem léta podle serveru začaly akce v kategorii nápojů. Dlouhodobě nejčastěji zlevňovaným produktem je Coca-Cola.

Portál kupi.cz provádí každý měsíc průzkum vývoje cen ukázkového spotřebního koše obsahujícího položky typické pro velký rodinný nákup v supermarketu. Databáze zahrnuje ceny 17.000 produktů ve všech hlavních obchodních řetězcích. 

Světové ceny potravin v červnu díky zlepšení dodávek klesly. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v závěru minulého týdne oznámila, že hodnota indexu cen se snížila o procento na 211,3 bodu. FAO rovněž zvýšila odhad produkce pšenice a kukuřice v nové pěstitelské sezoně.

V létě 2012 ceny potravin prudce vzrostly. Mohla za to rekordní sucha ve Spojených státech. Nyní však mají na trh pozitivní dopad dobré počasí a výhled na oživení dodávek obilovin.


Zdroj: ČTK, 9. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 14:50