Agris.cz - agrární portál

Americká síť supermarketů Kroger koupí jinou za 2,5 miliardy USD

10. 7. 2013 | ČTK

Přední americká síť supermarketů Kroger Co. koupí regionální řetězec Harris Teeter Supermarkets za 2,5 miliardy dolarů (50,6 miliardy Kč). Akvizice je pro Kroger druhou největší v její historii a jde o zatím poslední transakci v procesu seskupování sítí prodejců potravin v USA. Transakci schválily firemní správní rady, sdělily dnes obě firmy.     

Převzetí supermarketů Harris Teeter posílí pozici Krogeru na jihovýchodě USA proti tamní hlavním konkurentům, zejména síti Publix a americkému maloobchodnímu gigantu Wal-Mart Stores. Kroger rovněž získá ve středních oblastech východního pobřeží USA.     

Kvůli konsolidaci sítí supermarketů mají regionální řetězce jako Harris Teeter problémy s udržením podílů na trhu proti silné konkurenci prodejců, jako jsou Wal-Mart, Costco nebo Whole Foods Market. Působí zde i zahraniční prodejci jako například nizozemský Ahold nebo britské Sainsbury a Tesco. Právě síť Fresh & Easy od Tesco je další, která je nejbližším kandidátem na prodej, řekl agentuře Reuters analytik maloobchodního trhu Scott Mushkin z výzkumné firmy Wolfe Research.     

Kroger bude mít po převzetí 2631 supermarketů ve 34 amerických státech i v oblasti District of Columbia, správním středisku hlavního města Washingtonu. Harris Teeter přispěje 212 supermarkety v Severní Karolíně, Virginii, Jižní Karolíně, Marylandu, Tennessee, Delawaru, na Floridě, v Georgii a v District of Columbia. Loni měla firma tržby kolem 4,5 miliardy dolarů.


Zdroj: ČTK, 10. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 18:17