Agris.cz - agrární portál

Sklizní ozimého ječmene začaly na jižní Moravě a v ČR žně

10. 7. 2013 | ČTK

Sklizní ozimého ječmene začaly na jižní Moravě, a tím zřejmě i v celé republice, žně. Mezi prvními vyjeli jako obvykle zemědělci na Břeclavsku, které patří k nejteplejším oblastem v zemi. Očekávají, že letošní sklizeň, která je oproti loňsku opožděná o deset až 14 dní, bude průměrná. Zemědělci tak shodně dnes odpovídali na dotaz ČTK.     

Dnes například vyjely do polí kombajny Zemědělského družstva Bulhary. Podle jeho předsedy Antonína Osičky zatím nelze odhadovat výnosy z polí. "Oproti loňsku to ale bude určitě lepší. Počítám, že půjde o standardní průměr," uvedl Osička. Družstvo hospodaří na Břeclavsku na 850 hektarech, patří ke středně velkým firmám. Sklizeň posunuly letní vydatné deště. "U nás napršelo 80 až 90 milimetrů," uvedl Osička.     

Na některých místech Břeclavska je sklizeň ozimého ječmene už v plném proudu. Podle ředitele břeclavské agrární komory Ladislava Sečkáře bude následovat v příštím týdnu řepka a za deset až 14 dní pšenice. "Někde na píscích to bude i dříve, záleží na počasí," uvedl Sečkář. Také podle něj bude sklizeň oproti loňsku, které postihlo jih Moravy katastrofálním suchem, normální.     

Ozimé ječmeny už na Břeclavsku z polí sklidilo AGRO Měřín. Šéf rostlinné výroby společnosti Jaroslav Jančík, ale hektarový výnos dnes komentovat nechtěl. "Bude to průměrný rok. Na jaře bylo chladno a pršelo. Díky přívalovým dešťům jsme měli polehnutí porostů, což ovlivňuje snížení výnosu," uvedl pouze Jančík.     

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 10. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:56