Agris.cz - agrární portál

České krávy mizí často za hranicemi

11. 7. 2013 | Denik.cz

O maso od českých zemědělců je zájem. Ale na tuzemský trh se z něj příliš nedostane. „Tady zpracovatelé kupují hlavně levné maso z ciziny a často i zamražené," shodují se výrobci.

„Skot chováme nejen na mléko, ale i na porážku. Odbyt je dobrý. Od obchodníků ale vím, že maso odtud vozí hlavně za hranice. Přímo obrovský zájem je o krávy vyřa- zené z chovu," informoval Ladislav Vágner, ředitel Příkosické zemědělské, a. s., se sídlem v Mirošově. „Mohu se domnívat, že se tím někdy nahrazuje i maso býků. Ale je to jen názor," dodal.

Na jatka kromě krav prodávají i jalovice a také už zmíněné býky. „V tomto případě se ale všechno odvíjí od příznivosti cen. „Každopádně, my si je diktovat nemůžeme, jsme pod tlakem. V případě českých zemědělských komodit ceny neurčuje výrobce," konstatoval s hořkostí Vágner.

Dotace čeští zemědělci dostávají. „Podařilo se je vyjednat. Třeba Němci je ale mají vyšší, tím jsme pak oproti nim méně konkurenceschopní," posteskl si ředitel Příkosické.

O boji za dobrou cenu českého masa by mohli dlouze povídat i soukromě hospodařící chovatelé. „Jsem v zemědělství od patnácti let a po revoluci jsme začali s manželkou hospodařit na vlastním statku," řekl nám Václav Chrz z Hradiště. Kvůli hledání dobrého odbytiště už objel řadu míst. „Prodával jsem na jatka do Plzně, Zbiroha, Rakovníka, Prahy i jinam. Ceny totiž nejsou stabilní, rychle se mění. Malý prodejce musí hledat," dodal.

Ani řezníci, kteří jsou už na druhé straně řetězce, si ale zrovna diktovat nemohou. „Na to, abychom si určovali, z jaké lokality maso chceme, jsme my malí páni. Ty doby jsou dávno pryč," podotkla Miroslava Markvartová z řeznictví, které se nachází na rokycanském náměstí. „Snažíme se samozřejmě získávat do prodeje tuzemské maso, ale to víte. Jatka ho vykupují také z ciziny," dodala. „Orientovali jsme se proto na odběr ze známých jihočeských jatek, protože víme, že spolupracují s řadou českých dodavatelů," informovala dále.

Pokud jde o zákazníky, jen malé procento z nich prý se zajímá, odkud maso pochází. „Určitě preferuji české produkty. Zejména teď, když se mluví o procentu antibiotik, které se v mase ze zahraničí objevuje. Možná je ale lepší pravdu nevědět. To bychom nemohli jíst nic. My to stejně neovlivníme a obávám se, jestli vůbec někdo," sdělila nám při mini průzkumu Markéta Kačmárová.

Autor: Božena Šopejstalová


Zdroj: Denik.cz, 11. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:34