Agris.cz - agrární portál

Chovatel ovcí: Ovčáctví má budoucnost, mám už stálé odběratele

15. 7. 2013 | ČTK

Ovčáctví na Valašsku má podle chovatele Zdeňka Miklase budoucnost. Miklas žije v obci Poteč u česko-slovenských hranic, stará se o 150 ovcí a stejný počet jehňat. Měla by se však podle jeho slov nastavit pravidla tak, aby se srovnala ekonomika chovu ovcí a chovu hovězího dobytka. Ovce jsou komplikovanější, odbyt jejich masa je horší než u hovězího nebo telecího masa, řekl ČTK Miklas v Prlově na Vsetínsku, kde se konal Ovčácký den na Valašsku. Chovatel tam předváděl také stříhání ovcí.     

Miklas si již vytvořil okruh stálých odběratelů. "Polovinu produkce udám v rámci rodiny, kamarádů a různých protislužeb. Pyšním se tím, že až na jednu výjimku v raných začátcích jsem nedělal to, co dělá část kolegů, že bych maso naložil na německý nebo rakouský kamion a nechal to odvézt. Už čistě z principu," uvedl Miklas.     

S chovem začínal v roce 2003. Jako pracovník Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty v tom viděl nejdříve jen užitek pro krajinu. "Ovce byly zpočátku jen prostředek, jak krajinu udržet, jak udržet vzácné zajímavé kytky a na to navázané druhy hmyzu. Teprve později mě začalo zajímat, zda jehňata udám, za kolik, jestli budou mít optimální váhu v čase, kdy je největší poptávka," uvedl Miklas.     

U jehněčího a skopového masa nemusí mít zákazníci podle jeho slov obavy, že jsou v něm antibiotika, hormony či stimulátory. "To je vysoká deviza tohoto masa, plus zvýšený obsah železa. Lékaři jeho konzumaci doporučují v těhotenství i u malých dětí," podotkl chovatel.     

Lidé se však musí podle něj naučit jehněčí maso více jíst. Kromě chovatelských dnů by v propagaci měly pomoci i ochutnávky či speciálně zaměřené kurzy vaření.     

Jana Kuncová


Zdroj: ČTK, 15. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 12:38