Agris.cz - agrární portál

Úroda ozimých ječmenů bude na Chrudimsku horší než loni

15. 7. 2013 | ČTK

Jarní obiloviny a řepku začnou zemědělci v Pardubickém kraji sklízet asi s dvoutýdenním zpožděním. Na začátku sezony nepřálo farmářům počasí. Úroda ozimých ječmenů bude například na Chrudimsku patrně asi o deset procent horší než loni, zjistila ČTK od pracovníků zemědělských podniků.     

Na Chrudimsku a Pardubicku úrodu nejspíš ovlivní nedávné vytrvalé deště a lokální záplavy. "Momentálně ještě máme vodu na polích. Cukrovky začaly žloutnout. U pšenic se to pozná, až se sekne. Ale nejspíš bude mít scvrklé zrno, které nemá nutriční hodnotu. Ozimé ječmeny budou horší asi o deset procent než loni," řekl ČTK farmář Jaroslav Kopista, který vlastní pole v okolí Úhřetické Lhoty.    

Na Orlickoústecku začnou žně asi se zpožděním zhruba dva týdny, než bývá obvyklé. "Promítají se do toho klimatické podmínky, které panovaly na jaře a způsobily zpoždění. Bylo strašné chladno," řekl ČTK ředitel Agrární komory v Ústí nad Orlicí Václav Koblížek.     Výsledky žní se budou nejspíš lišit region od regionu. Podle informací z Moravy úroda i přes nepříznivé počasí nevypadá až tak špatně, uvedl Koblížek.    

"Myslím, že ozimé ječmeny nebudou špatné. Pšenici, řepku a triticale začneme podle počasí sklízet během 14 dnů. Otázka je, jaké budou jarní ječmeny, jsou hodně nevyrovnané. Kukuřicím na krmivo dalo jaro hodně zabrat. Byla setá do mokra a ještě pozdě," dodal předseda Zemědělského družstva Sloupnice na Svitavsku Jaroslav Vaňous.     

Úrodu už pomalu sklízejí na polích Zemědělského družstva Zálší na Orlickoústecku. Předseda představenstva Zdeněk Burda je ovšem s odhadováním úrody opatrný. "Něco jsme sekli, ale zastavily to deště. Lokální přeháňky vyhnaly chlapy z pole. Jinak agronomové jsou filutové, na začátku jsou s prognózami opatrní, říkají raději míň a dělají si rezervu," řekl Burda.


Zdroj: ČTK, 15. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:21