Agris.cz - agrární portál

EU omezila kvůli včelám užívání dalšího pesticidu

17. 7. 2013 | ČTK

Evropská unie dnes dočasně zakázala používat zemědělský prostředek na hubení hmyzu fipronil, který podle ní škodí již tak ubývajícím včelám v Evropě. Sdělila to Evropská komise, která v květnu ze stejného důvodu omezila na dva roky tři jiné pesticidy. 

Opatření pro fipronil od německé firmy BASF začne platit od 31. prosince 2013. Prostředek se bude smět používat jen pro vybrané plodiny ve sklenících. V rámci EU ho podle AFP používá už jen osm zemí: ČR, Slovensko, Maďarsko, Španělsko, Belgie, Nizozemsko, Rumunsko, Bulharsko. Například Francie ho zakázala již v roce 2005. 

Firma BASF odsoudila rozhodnutí EU a vyzvala komisi, aby pátrala po skutečných příčinách špatného zdraví včel a neznemožňovala zemědělcům přístup k novým technologiím. 

Organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace naopak pokládá moratorium za nedostatečné a požaduje trvalý zákaz. Jen tak lze podle mezinárodní organizace obnovit včelstva. 

Také vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) došli k závěru, že tyto insekticidy škodí včelstvům. Výrobci pesticidů a někteří další vědci však tvrdí, že nebyla prokázána vazba mezi rychle ubývajícími včelstvy v Evropě v posledních letech a těmito chemikáliemi. 


Zdroj: ČTK, 17. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 08:39