Agris.cz - agrární portál

Novela zákona o myslivosti postoupila do připomínkového řízení

17. 7. 2013 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) rozeslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o myslivosti, která má pomoci redukovat stavy přemnožených druhů zvěře, především divokých prasat. Podle zemědělských organizacích způsobila přemnožená zvěř v loňském roce škody za 3,5 miliardy korun. Při neřešení situace by v příštím roce škody vzrostly na zhruba pět miliard korun. Vyplývá to z návrhu umístěného v elektronické knihovně připravované legislativy. 

Ačkoli se jarní kmenové stavy prasete divokého od roku 2007 pohybují mezi 65.000 a 69.000 kusy, lze podle rostoucích škod a přibývajících stížností na ně usuzovat, že v posledních třech až čtyřech letech divočáků přibylo nejméně o jednu třetinu. Na podzim 2012 byly jejich počty odhadovány na 350.000 kusů. Při neřešení situace by to znamenalo nárůstu stavů na zhruba 500.000 kusů na podzim 2014. Tím by podle MZe vzrostly škody v zemědělství ze 3,5 miliardy korun na pět miliard korun. Škodu za dalších 100 milionů korun způsobuje zvěř v lesích, kde nejvíce škodí jelen sika. 

Počty prasat stoupají přes stále intenzivnější lov, který například v roce 2010 dosáhl rekordních téměř 144.000 kusů. 

Novela má například omezit možnost přikrmovat zvěř a zjednodušit lov spárkaté zvěře. Má například umožnit budování posedů do 200 metrů od hranic sousední honitby a umožnit lovit selata a lončáky na společných lovech. Počítá také s rozšířením okruhu osob, které mohou lovit zavlečené druhy živočichů. 

Návrh počítá také s větším zapojením zemědělců do myslivosti. Má totiž umožnit přenesení práv spojených se členstvím v honebních společenstvech na nájemce pozemku. Většina zemědělců v Česku z historických důvodů hospodaří ne na vlastní, ale pronajaté půdě. Materiál prodlužuje také lhůty pro uplatňování nároků na náhradu škod způsobených zvěří. Novelizace má také zliberalizovat pravidla pro užívání honiteb. 

Stavy drobné zvěře v Česku v posledních pěti letech naopak klesly o desítky procent. Například počty koroptví byly loni téměř poloviční než v roce 2007, zajíců za stejné období ubylo takřka o pětinu. Mezi hlavní příčiny tohoto trendu podle myslivců patří změny v krajině, intenzivní zemědělství či tlak predátorů, zejména divokého prasete. 

Netradiční událost spojenou právě s divokým prasetem zažily v neděli dopoledne pražské ulice. Strážníci pronásledovali přes půl metropole divoké prase, které přeplavalo Vltavu, rozbilo výlohu pětihvězdičkového hotelu, ohrožovalo chodce a zranilo jednoho z městských policistů. Po dvou hodinách běhu a třech uspávacích injekcích se podařilo zvíře zklidnit a odchytit.


Zdroj: ČTK, 17. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 15:38