Agris.cz - agrární portál

GM kukuřice SmartStax bude povolena

18. 7. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Evropská komise nyní může povolit dovoz geneticky modifikované kukuřice SmartStax.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Podle očekávání nebylo ani při druhém hlasování o geneticky modifikované kukuřici SmartStax společností Monsanto a Dow AgroSciences dosaženo kvalifikované většiny. Stejně jako před měsícem nebyly členské státy EU zajedno, některé se zdržely hlasování.

Nyní může Evropská komise o své vůli rozhodnout, a jak již oznámila, udělí odrůdě v příštích týdnech povolení. Jedná se o povolení k dovozu do EU jako krmiva a potraviny, nikoliv o povolení k pěstování.

Před touto odrůdou varovali zelení europoslanci v otevřeném dopise adresovaném Evropské komisi. Podle jejich názoru nebyly možné změny účinku různých toxinů bakterie Bacillus thuringiensis (Bt) dostatečně prozkoumány. Také organizace Testbiotech kritizuje, že nebylo provedeno nezávislé testování rizik kombinovaných vlastností této transgenní kukuřice. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v italské Parmě však tuto odrůdu v minulosti vyhodnotil jako bezpečnou.

SmartStax je výsledkem křížení několika již v EU povolených GM odrůd kukuřice společností Monsanto a Dow AgroSciences (MON89034×TC1507×MON88017×59122).  

Kukuřice SmartStax vytváří šest různých Bt toxinů pro hmyzí škůdce a je rezistentní vůči dvěma herbicidům (glyfosátu a glufosinátu). Po povolení by byly dovozy krmiv z USA spojené s nižším rizikem, protože SmartStax se zde již na velkých plochách pěstuje.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-GVO-Mais-Smartstax-wird-zugelassen-1198491.html

http://www.agrarheute.com/smartstax-abstimmungsergebnis

Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 18. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:19