Agris.cz - agrární portál

Sněmovna omezila Senátem navržené snížení poplatků za zábor půdy

18. 7. 2013 | ČTK

Sněmovna dnes omezila Senátem navrhované poplatky za zábor půdy pro zvětšování průmyslových zón. Poslanci se naopak rozhodli, že zvýší ochranu kvalitní zemědělské půdy prvního a druhého stupně bonity, jak to doporučil její zemědělský výbor. Senátní novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu měla za cíl snížit poplatky za zábor půdy pro zvětšování průmyslových zón na úroveň platnou před třemi lety. Novelu v podobě, v jaké ji schválili poslanci, nyní dostane opět k projednání Senát. 

Snížení poplatku pro rozšiřování průmyslových zón se podle schváleného návrhu zemědělského výboru bude týkat jen záměrů schválených do roku 2010. Klesnou na 35 procent částky, kterou stanoví zákon. Výjimka bude platit pouze do roku 2016 a týkala by se výslovně vyjmenovaných zón. 

Poplatky se měly podle senátorské novely snížit na úroveň před přijetím zákona, kterým byl zvýšen podle typu půd na dvou až devítinásobek. Zvýšení bylo reakcí na překotnou výstavbu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě. Fotovoltaický boom byl ale mezitím omezen jinými nástroji. 

Novela zákona, jak ji dnes schválili poslanci, osvobozuje od poplatku za vynětí půdy například výstavbu drah, pokud je stavebníkem a následně vlastníkem stát, stejně jako stavby pozemních komunikací. Poplatku nebude podléhat ani půda pro veřejnou zeleň, pro opatření proti erozi nebo proti povodním. Osvobození se má vztahovat i na stavby pro zemědělskou prvovýrobu, ale už ne například na dostihové dráhy.

Poslanci také nově upravili podobu pokut za porušení pravidel ochrany půdy. Za znečištění půdy nebo její nepovolené užívání k jiným než zemědělským účelům bude jednotlivcům hrozit pokuta až milion korun, firmám až deset milionů. Za ohrožení zemědělské půdy erozí bude jednotlivcům hrozit pokuta až 100.000 korun, firmám pak desetinásobná. 


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:52