Agris.cz - agrární portál

Tesco dodá potravinové bance ročně 100.000 položek potravin

19. 7. 2013 | ČTK

Nabídka potravinových bank, kterou využívají azylové domy, lidé bez domova a charitativní organizace, se výrazně rozšíří. Maloobchodní řetězec Tesco jim daruje ročně více než 100.000 položek potravin. Pomoc bude směřovat zejména do Moravskoslezského a Ústeckého kraje. ČTK o tom informoval mluvčí řetězce Jiří Mareček. Česká federace potravinových bank spolupracuje také s velkoobchodním řetězcem Makro. 

V první fázi se do spolupráce s potravinovými bankami zapojilo přibližně 50 hypermarketů, do konce roku pak dalších 40. "Neprodané přebytečné potraviny poputují do azylových domů," uvedla Martina Šilhánová z Nadačního fondu Tesco. 

V rámci spolupráce obchodník dodá bance nezávadné potraviny s těsně ukončeným datem minimální trvanlivosti. "V celé České republice stále narůstá počet lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby a nemají ani finanční prostředky na nákup potravin. V roce 2012 to bylo devět procent lidí a právě k nim směřuje naše pomoc," dodal ředitel České federace potravinových bank Fabrice Martin-Plichta. 

Podle statistiky Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) končí přibližně třetina světové produkce potravin jako odpad. Likvidovány jsou také potraviny, kterým doba minimální trvanlivosti prošla teprve před nedávnem a to i přesto, že nejsou nijak zdravotně závadné a ani jejich kvalita není nijak snížena. 

Studie Britské neziskové organizace WRAP ukázala, že přibližně polovina tohoto množství připadá na výrobce a necelá druhá polovina na spotřebitele a domácnosti. Řetězce se na celkovém množství potravin, které se nevyužijí, podílí méně než jedním procentem. 

Česká Federace potravinových bank je občanské sdružení, které shromažďuje zdarma potraviny, skladuje je a přiděluje humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc potřebným. V současné době má čtyři pobočky, a to v Praze, Ostravě, Litoměřicích a Liberci. 


Zdroj: ČTK, 19. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:29