Agris.cz - agrární portál

Nová mobilní aplikace informuje o blízkých farmách

19. 7. 2013 | ČTK

Majitelé chytrých mobilních telefonů s operačním systémem Android mohou ode dneška využít novou aplikaci, která jim podá informaci o nejbližších farmách nabízejících k prodeji vlastí výpěstky či výrobky. Informovalo o tom dnes ekologické Hnutí Duha. Mobilní aplikace navazuje na webové stránky www.ceskebiopotraviny.cz obsahující kontakty na zhruba čtyři stovky drobných zemědělců. 

"Díky naší mobilní aplikaci adresáře farmářů a novému spotřebitelskému webu může být pro každého zase o kousek snazší žít zdravěji a šetrněji k přírodě. Svého nejbližšího místního farmáře si od nynějška můžete najít kdykoli a kdekoli," řekla Klára Havlová z Hnutí Duha. 

Aplikaci zájemci naleznou na adrese:https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.hnutiduha.bioadresar . Po vyhledání aktuální polohy uživatele se na mapě zobrazí všichni nejbližší prodejci nebo jen ti, kteří nabízejí, co právě spotřebitel hledá, uvedla Duha. 

Adresář nenabízí kontakty pouze na biofarmy. Jsou v něm také statky nehospodařící v systému ekologického zemědělství. Jedná se však o menší farmáře, kteří hospodaří odpovědně k přírodě a nabízejí své produkty jak přímo ze dvora, tak pravidelně ve městě na trzích či prostřednictvím takzvaných bedýnkových systémů. 

Jak nakupovat místní potraviny a celkově "ozelenit" svůj životní styl zjistí spotřebitelé také na nověm webu hnutí www.spotrebitel.hnutiduha.cz. Nový web podle Havlové nabízí informace o tom, jak celkově zlepšit svůj životní styl tak, aby byl šetrnější k přírodě i peněžence. "Žít zdravě a odpovědně je totiž mnohem snazší, než si většinou lidé myslí. Šetří to zdraví, nervy, peníze - a samozřejmě i přírodu," podotkla. 

Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody pro preferenci lokálních potravin patří jejich větší čerstvost oproti produktům dováženým z daleka. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají. 

Nákupem regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je i ekologické hledisko, protože doprava zboží na velké vzdálenosti zatěžuje životní prostředí. 


Zdroj: ČTK, 19. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:46