Agris.cz - agrární portál

Jihočeští zemědělci zatím sklidili dvě procenta obilovin

22. 7. 2013 | ČTK

Přes dvě procenta celkové plochy obilovin zatím sklidili jihočeští zemědělci. Jde pouze o ozimý ječmen, kterého zemědělci sklidili téměř 3000 hektarů. Celkově zabírají obiloviny v Jihočeském kraji plochu více než 138.000 hektarů. Odhady toho, jaká bude letošní sezona, jsou momentálně předčasné, řekla ČTK ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Hricová. 

"Ozimý ječmen má výnos čtyři tuny na hektar. Zemědělci jej zatím sklidili z přibližně 18 procent plochy," uvedla. Na některých místech regionu podle ní komplikují práce podmínky po červnových deštích a záplavách. "Vzhledem k zamokřené půdě jsou někde problematické druhé seče pícnin," řekla. 

Podle Hricové je také na řadě míst zpožděná ozimá řepka a jarní obilí. Také to způsobil chladný červen. "Na některých místech zemědělci stále bojují s následky povodní a záplav," uvedla Hricová.

Letošní počasí prý zatím zemědělským pracím moc nepřeje. Nejprve bylo chladno a intenzivně pršelo, načež následovalo prudké oteplení a sucho. "Je to tak trochu jako na houpačce. Přitom zemědělství potřebuje konzistentní počasí," řekla. 


Zdroj: ČTK, 22. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 03:01