Agris.cz - agrární portál

Slovenský úřad ustoupil od plánu regulovat vstup lidí do lesů

22. 7. 2013 | FinančníNoviny.cz

Slovensko ustoupilo od záměru regulovat vstup lidí do lesů, který by podle občanských aktivistů mohl vyústit až do zániku organizované turistiky v zemi. Ministerstvo zemědělství po námitkách, které podpořily tisíce lidí, oznámilo, že kontroverzní návrh zákona upraví.

Úřad přišel v květnu s iniciativou, aby jakékoliv tělovýchovné, sportovní a turistické akce nebo soutěže v lesích podléhaly písemnému souhlasu příslušného správce lesní plochy. O písemný souhlas by tak musely žádat i spolky, které pravidelně pořádají turistické výlety. Údajně by také podražily služby horských vůdců, kteří provázejí turisty. Soukromí vlastníci lesů se totiž nechali slyšet, že se chtějí podílet na zisku z komerčních aktivit pořádaných v jejich lesích.

Ministerstvo zemědělství na kritiku reagovalo oznámením, že předlohu příslušného zákona upraví. Nová pravidla se tak budou vztahovat pouze na turistické akce s více než 500 účastníky. Jejich konání je upraveno zákony už nyní, organizátoři tyto akce například musejí dopředu ohlásit obcím. Snahu o regulaci vstupu lidí do lesů ministerstvo původně obhajovalo tím, že firmy a lidé hospodařící v lesích dosud nemohli určit podmínky organizovaných akcí a že po návštěvnících museli uklízet.

Lesy tvoří zhruba dvě pětiny území Slovenska. Nacházejí se i v turisticky atraktivních lokalitách a v řadě z nich jsou vyznačeny turistické stezky. Volný vstup do lesů platí v zemi od dob Rakousko-Uherska.

Ekologičtí aktivisté na Slovensku se s úřady dlouhodobě přou i kvůli údajně nadměrné těžbě dřeva, která se za posledních 20 let zdvojnásobila. Ekologové tvrdí, že úbytek lesní plochy by kromě jiného mohl způsobit povodně, protože při vydatných srážkách už voda nebude zadržena v terénu.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 22. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 00:30