Agris.cz - agrární portál

Pro žně je sucho dobré, může však poškodit kukuřici či pícniny

23. 7. 2013 | ČTK

Aktuální suché počasí je dobré pro nynější sklizeň obilí a řepky. Může mít však neblahý vliv na úrodu plodin, které se sklízí až později, jako jsou kukuřice, slunečnice či pícniny. Vyplývá to z dnešních vyjádření zemědělců pro ČTK. Uplynulý týden byl podle meteorologů nejsušší za posledních 60 let, větší deště neočekávají ani následujících čtyřech týdnech.    

"V tuto chvíli nelze říci, že by situace byla vážná, co se týče nedostatku vody," řekl ČTK viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla. Pokud by se však naplnily předpoklady meteorologů, mohly by nastat komplikace u dalších plodin.   

"Pro sklizeň obilovin a řepky jde o příznivé podmínky, žně mohou probíhat nerušeně a v klidu," sdělil ČTK agronom společnosti Zenergo z Čejče na Hodonínsku Luboš Kopecký. Když podle něj totiž zaprší do uzrálé potravinářské pšenice, je většinou potřeba ji pak zpracovat jen na krmnou. "Takhle by mohla být velice kvalitní potravinářská," doufá.    

Na některých místech je podle Kopeckého vidět, že kukuřice a slunečnice, které se sklízí na podzim, zasychají, ztráty odhaduje tak na deset procent. "Ale pokud nebude ještě celý týden pršet, můžou být ztráty 30 až 40 procent," poznamenal s tím, že problém může být zejména na písčitých půdách, které se hojně vyskytují právě na Hodonínsku.

Žně letos v Česku v důsledku opožděného příchodu jara a následného chladného a deštivého počasí nabraly v průměru zhruba dvoutýdenní zpoždění. Do minulého úterý pěstitelé sklidili pouze necelé jedno procento ploch obilí a pouze zanedbatelných 238 hektarů řepkových polí. Aktuální údaje o průběhu žní by měly být k dispozici v úterý.

Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu by letošní úroda základních obilovin měla být o 15,7 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,532 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst o 18,4 procenta na rekordních 1,313 milionu tun.


Zdroj: ČTK, 23. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:25