Agris.cz - agrární portál

Prazdroj uspěl, potenciální konkurence nezíská ochrannou známku

24. 7. 2013 | FinančníNoviny.cz

Plzeňský prazdroj uspěl ve sporu s mužem, jenž si chtěl zaregistrovat pivní ochrannou známku Pilsener Adler Quell. Prazdroj se obával parazitování na své pověsti a vznesl vůči registraci námitky. Jejich oprávněnost postupně uznal jak předseda Úřadu průmyslového vlastnictví, tak Městský soud v Praze. Nyní verdikt definitivně potvrdil Nejvyšší správní soud, zjistila dnes ČTK z rozsudku zpřístupněného na internetu.

Ochranná známka Pilsener Adler Quell měla řádnou registraci u českých úřadů v letech 1907 až 2007. Postupně náležela Měšťanskému pivovaru v Plzni, národnímu podniku Plzeňský prazdroj a poté současné akciové společnosti. Po vypršení stoleté ochrany si značku přihlásil Plzeňan Jiří Antošovský

Tvrdil, že chce navázat na tradici někdejšího Plzeňského společenského pivovaru PRIOR. Poukazoval na dlouhou minulost značky Pilsener Adler Quell. Možnost spotřebitelské záměny s ochrannou známkou Pilsner Urquell podle něj nehrozí. Podobné značky prý v Plzni v minulosti existovaly vedle sebe a navzájem si neškodily.

První Antošovského stížnosti Nejvyšší správní soud před rokem vyhověl a pro nepřezkoumatelnost zrušil původní verdikt Městského soudu v Praze. Napodruhé ale v Praze padlo stejné rozhodnutí, které už Nejvyšší správní soud potvrdil.

Městský soud prý nechyboval, když při svém rozhodování ponechal stranou historické souvislosti a vycházel především z toho, že známka Pilsner Urquell má přednostní ochrany, a to díky svému dřívějšímu přihlášení a dobré pověsti. "Při posuzování pravděpodobnosti záměny a možného těžení z dobré pověsti starší ochranné známky v tomto případě nebyl historický vývoj přihlašované ochranné známky ani pivovaru PRIOR nijak rozhodný," stojí v rozsudku.

Plzeňský prazdroj je patrně nejznámější český pivovar. V současnosti náleží do druhé největší světové pivovarnické skupiny SABMiller. Úřad průmyslového vlastnictví eviduje pro Plzeňský prazdroj více než 200 ochranných známek. Nejstarší z nich, graficky ztvárněný nápis Pilsner Bier, pochází už z roku 1859.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 24. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:08