Agris.cz - agrární portál

Nepovolená přídatná látka

24. 7. 2013 | SVS ČR

V uplynulém týdnu zjistili veterinární inspektoři v Pardubickém kraji, že výrobce masných výrobků použil k výrobě „ Ostré klobásy“ nepovolenou přídatnou látku obchodního názvu „AnkaRed“ (přírodní červené barvivo z fermentované rýže) původem z Číny. Vyrábí se fermentací rýže s použitím plísně Monascus purpureus. Používá se v čínské a japonské kuchyni a je také součástí tradiční čínské medicíny. Přesto, že jsou jí připisovány příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu, fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, i když jako doplněk stravy je povolena.

Bylo zjištěno, že tuto přídatnou látku dodala firma z Rakovníka, která mimo jiné také obchoduje s řeznickými potřebami. Ta zase nakoupila tuto přídatnou látku od dvou firem z Prahy, nad nimiž vykonává dozor Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), které jsme případ předali k šetření.

V současné době probíhá ve dvou krajích (Pardubickém a Vysočina) stahování výrobků, do kterých byla tato nepovolená látka přidána.

Zdraví lidí sice ohroženo není, nicméně fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, a proto potraviny vyrobené s jejím použitím nelze uvádět na trh.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


Zdroj: SVS ČR, 24. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 20:09