Agris.cz - agrární portál

Komora: Sucho má neblahý vliv na brambory, mohou podražit

25. 7. 2013 | ČTK

Pokud bude pokračovat aktuální suché a teplé počasí, bude to mít negativní vliv na letošní úrodu brambor v Česku. V důsledku poklesu sklizně lze čekat růst jejich cen. Na tiskové konferenci to dnes uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Minulý týden byl podle meteorologů nejsušší za posledních 60 let, větší deště neočekávají ani následujících týdnech.    

"Pokud to bude pokračovat, tak brambory budou zasaženy, sklizeň bude nízká a rozhodně to ovlivní ceny u brambor," řekl Veleba. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla cena brambor v obchodech v červnu meziměsíčně o 85,8 procenta v důsledku příchodu raných brambor na trh. V meziročním srovnání byl cenový růst ještě vyšší, když přesáhl 90 procent.   

Rozloha polí s bramborami v Česku dlouhodobě výrazně klesá. Podle Českého statistického úřadu letos zemědělci snížili jejich výměru zhruba o dvě procenta na 23.250 hektarů, u raných brambor klesly plochy meziročně o 16 procent na 1400 hektarů. Loňská sklizeň brambor meziročně klesla zhruba o 18 procent na 662.000 tun.    

Od roku 2000 se výměra bramborových polí snížila o dvě třetiny. Stálou oblibu mají brambory u zahrádkářů, kteří je pěstují asi na 7000 hektarech záhonů.    

Brambory podobně jako další plodiny náročné na vstupy a s vyšším pěstitelským rizikem jsou na českých polích nahrazovány z tohoto pohledu méně náročnou řepkou a obilím.

Panující horko a sucho je podle zemědělců dobré pro probíhající sklizeň obilí a řepky. Může mít však neblahý vliv na úrodu plodin, které se sklízí až později, jako jsou kukuřice, slunečnice či pícniny.


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 08:00