Agris.cz - agrární portál

Dubové aleje a rybník ve Slavické oboře se dočkají obnovy

26. 7. 2013 | ČTK

Staleté dubové aleje ve Slavické oboře na Chrudimsku se dočkají revitalizace. Podél cest se vysazují nové stromy, zároveň se odborně ošetří staré kmeny, které jsou útočištěm vzácného brouka páchníka hnědého. V srpnu a září také majitel obory Lesy ČR obnoví rybník Boušovka, který je součástí stejnojmenné přírodní památky a evropsky významné lokality, informoval ČTK Zbyněk Boublík, mluvčí státního podniku. Lesy ČR na projektech podpořených z evropských fondů spolupracují se správou CHKO Železné hory.

"K vytvoření ideálních podmínek pro další zdárný vývoj korun starých majestátních dubů ve Slavické oboře je nutné odtěžit některé okolní stromy," uvedl ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Choceň Roman Vohradský.

Rybník Boušovka v posledních několika letech zarostl a byl zanesen bahnem. Vodní plocha se zmenšila a ubylo ohrožených druhů, zejména obojživelníků a hmyzu. Ve špatném stavu je také vypouštěcí zařízení a hráz. Podle vedoucího správy CHKO Železné hory Vlastimila Peřiny budou sice úpravy znamenat radikální zásah do současné romantické podoby místa, ale díky chystanému projektu se vytvoří předpoklady pro jeho opětovné osídlení mnoha vzácnými druhy. "Například vážkou jasnoskvrnnou, která je předmětem ochrany evropsky významné lokality Boušovka," uvedl Peřina.

Stavbaři opraví hráz a odstraní sedimenty ze dna. Některé stromy na hrázi zůstanou zachovány a budou doplněny novou výsadbou. Část pobřežního pásma rákosin a rašelinišť zůstane nezměněna, po odbahnění budou vráceny zpět i oddenky stulíků a leknínů.

Malebná Slavická obora, která se nachází mezi obcemi Trpišov, Licibořice, Slavice a Práčov, byla založena v druhé polovině 18. století knížetem Janem Adamem Auerspergem. Původně měla plochu 1183 hektarů, nyní je zhruba poloviční. Kromě chovu jelení a mufloní zvěře je u Slavic také chovná stanice kladrubských vraníků. Uvnitř obory se nacházejí přírodní rezervace Krkanka a Strádovské Peklo a přírodní památka Boušovka. Slavická obora je veřejnosti otevřena jen v únoru, březnu, červenci a srpnu.


Zdroj: ČTK, 26. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 22:23