Agris.cz - agrární portál

Letní výstava Floria nabídne i velkou výstavu kaktusů a sukulentů

26. 7. 2013 | ČTK

Letní etapa pěstitelské výstavy Floria nabídne návštěvníkům speciální expozice květinových aranžmá, například lilií a gladiol. Na své si tentokrát přijdou například i kaktusáři, kteří se mohou těšit na velkou výstavu kaktusů a sukulentů. Pořadatelé Florie chtějí navázat na úspěch jarní výstavy, která zaznamenala rekordní návštěvnost. Podobně jako jarní etapa se i letní Floria poprvé uskuteční na novém výstavišti v Kroměříži.

Letní výstava se koná od 3. do 11. srpna, denně od 09:00 do 17:00. Návštěvníci na ní najdou vše pro okrasnou i užitkovou zahradu, stromky, cibuloviny, zeleninu i vybavení terasy či balkonu. "Nebudou chybět ani produkty domácí výroby, jako je například med, o který bývá tradičně velký zájem," řekla dnes ČTK mediální zástupkyně výstaviště Hana Matulová. Zpestřením bude poslední tři dny akce i výstava drůbeže, králíků a exotických ptáků.

Výstava kaktusů se koná pod patronací spolku Frailea Kroměříž, který vznikl už v roce 1965. "Na Florii bude možné potkat i jeho zakladatele Jiřího Stavinohu. Představí tady svůj nejstarší kaktus, který zaujme nejen svou velikostí, ale především odolností. V roce 1997 byl kaktus v době povodní několik dní pod vodou a přesto bude nyní k vidění v plné kráse, navíc i pokvete," uvedla Matulová.

Výstava kaktusů se dosud konala v Květné zahradě a na výstaviště, kde jí bude patřit jedna z krytých hal, se stěhuje poprvé. "Pichlaví krasavci tady budou nejen k vidění, ale i k prodeji, doplněném odbornými radami zkušených kaktusářů. Přihlášeno je 92 vystavovatelů a počítá se s vysokým zájmem veřejnosti a návštěvností až 30.000 lidí," řekla Matulová.

Výstavy Floria se do Kroměříže přesunuly loni na podzim z areálu v obci Věžky. Od té doby lámou návštěvnické rekordy. Podzimní výstavu zhlédlo 18.000 a jarní dokonce 52.200 lidí, představilo se 282 vystavovatelů. Floria se koná posedmatřicáté, v říjnu je plánována podzimní část. O měsíc dříve se na výstavišti poprvé uskuteční výstava na téma úsporného vytápění a už v srpnu jako součást krajských dožínek výstava zemědělských strojů.


Zdroj: ČTK, 26. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:19